Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: baanbrekende oorlogsfilm van Lord of the Rings-regisseur

In mei, de periode dat Nederland definitief werd bevrijd van nazi-Duitsland, kijk je automatisch meer oorlogsfilms. Eerder tipten we deze acht films op Netflix over de Tweede Wereldoorlog. Allemaal al gezien? Dan is het tijd om je te verdiepen in de Eerste Wereldoorlog. Juist, middels They Shall Not Grow Old van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson.

Peter Jackson ken je natuurlijk als de regisseur van de Lord of the Rings en Hobbit-trilogie. Ook maakte hij King Kong (2005). Maar indrukwekkender dan al deze blockbusters bij elkaar is zijn documentaire They Shall Not Grow Old, die eindelijk op Netflix is verschenen.

They Shall Not Grow Old: de oorlogsfilm van Peter Jackson

De oorlogsfilm van de Lord of the Rings-regisseur gaat over over Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt als baanbrekend gezien vanwege de bewerking en inkleuring van historische filmbeelden. Enigszins te vergelijken met World War II in Colour, tevens te zien op Netflix.

Het verhaal in They Shall Not Grow Old wordt verteld vanuit het perspectief van gewone Britse grondtroepen. Van aanmelding bij het leger tot terugkomst thuis, het hele proces is gefilmd. Bij de aanmeldingen bij kazernes blijken veel rekruten jonger dan de voorgeschreven 19 tot 35 jaar, maar zelfs zestienjarigen worden toegelaten. Na een korte militaire opleiding gaan ze met slechts een hoopje legerkleding met de trein naar de havens van Het Kanaal. Vanuit Frankrijk en België marcheren ze naar het westfront.

Van zwart-wit naar kleur

In de oorlogsfilm van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson is de hierboven beschreven introductie verpakt in 20 minuten aan zwart-witbeeld. Daarna gaat de film verder in kleur en breedbeeld. Als kijker word je in de documentaire geconfronteerd met het leven aan het front en in de loopgraven. Ook zie je unieke beelden van het verlof achter het front, tanks in actie, aanvallen op linies van de vijand, Duitse krijgsgevangenen en gifgasaanvallen.

they shall not grow old, oorlogsfilm, netflix, peter jackson, lord of the rings
(Afbeelding: Warner Bros.)

De documentaire wordt afgesloten met de terugkeer van de troepen naar Groot-Brittannië, na de wapenstilstand van 11 november 1918. Niet voor niets is deze oorlogsfilm geregisseerd door Peter Jackson. Te weten dat het regiment waarin J.R.R. Tolkien, schrijver van het boek Lord of the Rings, destijds als oorlogsvrijwilliger diende, in beeld komt. They Shall Not Grow Old is nu te zien op Netflix.

Nederlandse oorlogsfilms Netflix

They Shall Not Grow Old is vanwege het geweld en voelbare angst door Kijkwijzer gecategoriseerd als ’16 jaar of ouder’. Op zoek naar minder choquerende oorlogsfilms op Netflix? Check dan deze Nederlandse producties. Bonustip: Lord of the Rings (I, II en III) is sinds kort ook weer te zien op de streamingdienst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.