Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Netflix, opgelet: petitie van woedende The Witcher-fans explodeert

Een petitie van woedende The Witcher-fans gaat door het dak. Ze eisen niet alleen van Netflix dat Henry Cavill terugkeert als Geralt.

Fans hebben een weekje de tijd gehad om bij te komen van het desastreuze nieuws over The Witcher. Netflix leek goud in handen te hebben: een fantasy-franchise die eindelijk wél scoort, meerdere spin-offs en een geliefde acteur als het gezicht.

Henry Cavill stopt met The Witcher

Aan dat laatste komt echter abrupt een einde. Henry Cavill, de acteur die Geralt of Rivia speelt, stopt na het derde seizoen namelijk met de hitserie. The Witcher is zijn hoofdrolspeler kwijt.

Nee, de show gaat niet stoppen, ondanks dat veel fans daar Netflix wel toe oproepen. Daarvoor is The Witcher simpelweg te succesvol. Sterker nog, de streamingdienst kondigde tegelijkertijd met het slechte nieuws ook aan dat er een vierde seizoen komt. Ook is bekend wie Cavill gaat vervangen. Dan hebben we het over Liam Hemsworth, het broertje van Chris ‘Thor’ Hemsworth.

Petitie door het dak

Wat diehard fans betreft kan Liam gewoon thuisblijven. Een petitie om Henry Cavill terug te brengen als Geralt is compleet viral gegaan op sociale media, met als gevolg meer dan honderdduizend handtekeningen. Op het moment van schrijven staat de teller op 129.704 handtekeningen. Niet misselijk! Bovendien eisen ze niet alleen de terugkeer van de acteur, maar ook het vertrek van de schrijvers. Pittig.

De kans dat Cavill daadwerkelijk door wat handtekeningen terugkeert, is uiteraard nihil. De beste man is een zelfverklaarde nerd, die net zo’n grote fan van het bronmateriaal achter The Witcher is als de meest toegewijde fans. Hij kan zich beter inleven in zijn publiek dan menig Hollywood-ster. Oftewel: hij wist van tevoren al wel dat dit soort acties zouden opduiken.

nieuwe james bond, henry cavill, bookmakers
Henry Cavill als Sherlock Holmes in Enola Holmes (Afbeelding: Netflix)

Schrijvers weg?!

Sterker nog, zijn liefde voor het bronmateriaal is waarschijnlijk de reden voor dit hele gedoe. Geruchten doen al langer de ronde dat Cavill het niet eens is met de kant die de serie The Witcher op gaat, iets waar hij al meermaals naar hintte in interviews. Vandaar dat fans ook klaar zijn met het schrijversteam.

Showrunner Lauren S. Hissrich viste eerder al een anekdote op dat Cavill vond dat de Geralt in de serie niet genoeg op die uit de boeken leek. Vooral het gebrek aan dialoog voor het hoofdpersonage stoorde de 39-jarige acteur. In de boeken is Geralt een stuk praatgrager.

Ook opmerkingen van een voormalig schrijver voor de show schetsen een opmerkelijke context. Hij zei tijdens een interview het volgende over die ervaring: “Ik heb bij een show gezeten – namelijk The Witcher – waar sommige schrijvers de boeken en games niet echt kenden of zelfs er actief een hekel aan hadden, of zelfs de spot dreven met het bronmateriaal.”

Met een grote toekomst voor Superman en talloze andere rollen is het dan ook niet gek dat Henry Cavill er op een gegeven moment klaar mee is. Zeker gezien zijn passie voor het bronmateriaal zo’n grote rol speelde in zijn besluit om Geralt te gaan spelen. Waarom zou je dan blijven hangen als de creatieve richting van de show je zo stoort?

Cavill heeft zijn lesje geleerd

Een antwoord dat Cavill afgelopen week gaf tijdens een promotieronde voor zijn nieuwe Netflix-film is dan ook veelzeggend. Op de vraag wat maakt dat hij wel of niet voor een rol kiest, antwoordde hij het volgende:

“Een IP waar ik van houd heeft altijd een streepje voor. Het is ook ongelooflijk belangrijk in dit stadium dat als het niet per se een IP is die – ik bedoel, normaal gesproken wanneer een grote IP binnenkomt, kun je aan boord komen voor er ook maar iets is geschreven, en je kunt je aanmelden als acteur. In de toekomst zal ik hopelijk tekenen als producent, zodat ik vanaf het begin een rol kan spelen in het creatieve proces.”

Netflix komt met veel meer

Dat laatste kun je bijna niet anders dan in de context van zijn ergernissen rondom The Witcher interpreteren. Wie weet kan de acteur over een aantal jaren zijn kant van dit verhaal delen in een toekomstige podcast of interview…

Liam Hemsworth heeft in ieder geval zin in de toekomst van The Witcher. “Als Witcher-fan ben ik dolgelukkig dat ik de mogelijkheid heb gekregen om Geralt of Rivia te spelen.” Nu nog hopen dat de fans aan boord blijven. Er komt genoeg aan: seizoen drie mét Henry Cavill zit nog in de pijplijn, er komt dus een vierde seizoen en we hebben nog een anime-film en een prequel-serie te goed.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.