Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix onthult uniek opgenomen thriller met Jake Gyllenhaal

Netflix heeft de eerste teaser voor The Guilty uitgebracht, een remake van een Deense thriller met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. De opnames vonden op zijn zachtst gezegd op een merkwaardige manier plaats.

Met meer streamingdiensten dan ooit gaat het druk worden bij de Oscars en andere prestigieuze filmprijzen. Vrijwel elke grote streamingdienst heeft een of meerdere grote dramafilms op de planning staan.

Netflix presenteert The Guilty

Ambitieuze projecten die voor gouden beeldjes moeten gaan zorgen. Vaak zijn die vrij makkelijk aan te wijzen. Dit jaar is het voornaamste wapenfeit bijvoorbeeld The Power of the Dog, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. Afgelopen week kregen we al de intrigerende eerste trailer voor die film te zien.

Toch heeft Netflix meer achter de hand, tussen al het simpelere kijkvoer door. Voor liefhebbers van de betere thriller is The Guilty een Original om in de gaten te houden. Een film die zich vrijwel volledig in een meldkamer afspeelt.

Jake Gyllenhaal in alarmcentrale

Daarin speelt Jake Gyllenhaal een gedegradeerde politieagent die bij de alarmcentrale werkt. De voormalig agent, genaamd Joe Baylor, ontvangt op een dag een paniektelefoontje van een vrouw die op dat moment ontvoerd wordt.

Ze is in levensgevaar, althans, dat denkt Baylor. Al snel blijkt namelijk dat niets is wat het lijkt. De enige oplossing? De waarheid achterhalen.

Dat klinkt als een vrij standaard en daarmee cliché insteek voor een thriller, maar Gyllenhaal koos de afgelopen jaren zelden voor standaard rollen. The Guilty is dat dan ook allerminst. De film is een remake van de gelijknamige Deense film uit 2018, die direct geprezen werd door critici.

Mede doordat je als kijker de helft zelf met je verbeelding moet invullen: “Niets dan gesprekken en telefoontjes, de rest is aan je verbeelding, wat in feite de film nog spannender maakt dan de helft van de actiefilms die dit jaar zijn uitgebracht. Heel erg slim. Een must om te kijken.”

Grote namen

Dat gaat een hoop skills van Gyllenhaal vereisen, die dus de hele tijd in beeld is. Aan de crew zal het in ieder geval niet liggen. Het script van The Guilty is geschreven door Nic Pizzolatto, die ook The Magnificent Seven en True Detective heeft gedaan.

De regie is in handen van niemand minder dan Antoine Fuqua, die eerder onder andere The Equalizer en Training Day voor zijn rekening nam. Hij werkte al eerder met Gyllenhaal samen voor de uitstekende sportfilm Southpaw.

Die ervaring konden Gyllenhaal en Fuqua goed gebruiken. Door de pandemie waren de opnames van The Guilty namelijk een grote uitdaging. De scope van het project was zeer beperkt, gezien het vooral Gyllenhaal is die aan de telefoon zijn best doet om de anonieme vrouw te redden.

Regie op afstand door pandemie

Maar Fuqua werd vlak voor de opnames besmet. Althans, daar leek het op: hij werd vervolgens meermaals negatief getest. Toch moest men door, want er stonden slechts elf opnamedagen gepland.

Ze hebben de regisseur in een busje gestopt, voorzien van monitoren en allerlei andere hardware, en een stuk verderop geparkeerd. Vervolgens kon hij middels een direct verbinding met de studio alsnog Gyllenhaal regisseren.

“We Facetimden elkaar na 25 minuten lange takes. Hij gaf me instructies, ik schreef het op, en we deden nog een take. We hebben elkaar de hele shoot nooit in het echt gezien,” aldus de acteur.

Jake Gyllenhaal The Guilty teaser Netflix
De regisseur in zijn busje (Afbeelding: Netflix)

Eerste teaser en releasedatum

Of Jake Gyllenhaal en Antoine Fuqua ondanks al die belemmeringen een topfilm hebben neergezet, gaan we op 1 oktober ontdekken. Vanaf dan is The Guilty te streamen op Netflix. Check hieronder de mysterieuze eerste teaser.

Hopelijk wordt het een solide thriller en hebben we hier niet met de zoveelste onnodige en belabberde remake te maken. Ach, anders hebben we altijd het Deense origineel nog.

Check hier de trailer voor het Deense origineel:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.