Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Laatste kans op Netflix: beste Sherlock-serie verdwijnt (9.1 op IMDb)

Netflix gaat na jaren afscheid nemen van één van de beste series op het platform: Sherlock. Een ijzersterke BBC-serie met een 9.1 op IMDb. Je laatste kans!

De werken van Sir Arthur Conan Doyle bevinden zich grotendeels in het publieke domein. Daardoor kunnen studio’s op goedkope wijze series en films rondom zijn meest iconische creatie produceren: Sherlock Holmes.

Netflix en Sherlock Holmes

Geen peperdure filmrechten dus, al is het nazaat van de Britse arts en schrijver daar nou niet bepaald blij mee. Daardoor kwam Netflix al bijna in de problemen. De streamingdienst bracht vorig jaar Enola Holmes uit, een film over het zusje van Sherlock. Een tweede deel staat al op de planning.

Het probleem: nog niet alle boeken van Doyle over Sherlock Holmes bevinden zich in het publieke domein. Juist de boeken die buiten de gratis boot vallen schotelen een nieuwere Sherlock voor. Een detective met emoties, in plaats van de wat killere robot.

Toen bleek dat de door Henry Cavill gespeelde versie in Enola Holmes zich ook van een menselijkere kant liet zien, rook het nazaat van Sir Arthur Conan Doyle bloed. Helaas/gelukkig konden ze niet hun gelijk behalen in de rechtszaal.

De beste adaptatie: Sherlock

De beste Sherlock-adaptatie is wat ons betreft met afstand de BBC-serie Sherlock. Een ijzersterke serie waarvan elke aflevering bijna van filmlengte is en één beroemde zaak behandelt. Met Benedict Cumberbatch als de detective, en Martin Freeman als John Watson.

Met een dikke 9.1 op IMDb kun je het gerust een topserie noemen. Gelukkig staat de Britse show al jaren op Netflix, waardoor het bijna een Original leek te zijn. Dat is echter niet het geval.

Laatste kans

Sterker nog, we hebben slecht nieuws: alle vier de seizoenen, met in totaal dertien afleveringen, gaan volgende maand van de streamingdienst verdwijnen. Dan hebben we het over 14 juli, om precies te zijn.

Daarna is het een kwestie van hopen dat een andere streamingdienst de rechten oppikt, of dat de BBC en Netflix opnieuw een deal sluiten. Hopelijk is dit niet het begin van een domino-effect: Netflix heeft een flink aantal ijzersterke BBC-miniseries online staan.

Alternatieven?

Slecht nieuws dus, want Sherlock is een absolute topserie die we iedereen blind kunnen aanraden. Een groot gemis dus, al is er voor Sherlock-fans met de Robert Downey Jr.-films, Enola Holmes en de gecancelde Original The Irregulars nog genoeg op Netflix te streamen.

Maar in de buurt van het pareltje met Cumberbatch en Freeman weten die titels niet te komen. Overigens sluiten de makers van de BBC-serie nog altijd een vijfde seizoen niet uit. We blijven hopen!

Deze 32 films, series en docu’s verschijnen nog deze maand op Netflix

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.