Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe docu-hit is officieel de slechtste Netflix-serie ooit

Het kan altijd slechter. Tenzij je verantwoordelijk bent voor het grootste gedrocht op Netflix ooit. Nog nooit ranselde een serie een lagere score bij elkaar dan het universeel neergesabelde Queen Cleopatra.

Aan iedereen die Queen Cleopatra de grond in boorde op Rotten Tomatoes; let maar op of je krijgt binnenkort klappen voor de kiezen van Will Smith. De belabberde vertoning van echtgenote Jada Pinkett Smith is echter lang niet de enige reden waarom het docu-drama de slechtst beoordeelde serie ooit is op Netflix.

De weinig benijdbare kroon van het grootste Netflix-misbaksel aller tijden kan binnenkort wel opnieuw van hoofd ruilen. In theorie dan toch. Want ten opzichte van afgelopen weekend verdubbelde de publieksscore van Queen Cleopatra. Momenteel krijgt de afgebrande docu-serie geen één maar de volle twee (!) procent op Rotten Tomatoes.

Queen Cleopatra slechtste serie ooit op Netflix

Maar blijkbaar hebben we met z’n allen evenveel smaak als vlees bij de Albert Heijn. Ofwel is het een vorm van ramptoerisme. In ieder geval, ondanks scores die dichtbij het vriespunt aanleunen, lijkt Queen Cleopatra de wereld om haar vingers te winden (geschiedenis herhaalt zich namelijk altijd). Op dit moment is het docu-drama de derde best bekeken serie op Netflix wereldwijd.

Gelukkig is de schade aan Nederlandse smaakpapillen vooralsnog beperkt en blijft het taaie gedrocht kokhalzend in de keel steken op een achtste plek. Belgen daarentegen zijn verplicht een aantal Michelinsterren terug af te geven omwille van de landelijke zesde plek voor Queen Cleopatra.

Helaas heeft de kritiek op de docu-reeks weinig te maken met acteerprestaties, maar zijn feitelijke onjuistheden de grootste doorn in het oog van critici. En voornamelijk het historisch hoofdpersonage moet het ontgelden. Volgens de Netflix-documentaire was Cleopatra een Afrikaanse koningin met een donkere huidskleur. Echter was dit in realiteit meer dan waarschijnlijk niet het geval, gezien haar Macedonische-Griekse afkomst. Anderzijds weten historici niet wie de moeder van de Egyptische koningin was, dus zou haar huidskleur in theorie wel kunnen kloppen.

Egypte boos: ‘Vervalsing van de geschiedenis’

In ieder geval heeft Egypte er aanstoot aan genomen dat Netflix de nationale geschiedenis naar eigen zeggen drastisch verandert. De reeks schildert een onjuistheid af als iets feitelijks in een serie die bedoeld is als documentaire. Onder meer het Egyptisch Ministerie van Oudheid gaf bijvoorbeeld aan dat experts het al lang eens zijn over de huidskleur van Cleopatra: ze was zonder meer licht van kleur. Volgens het hoofd van het Ministerie is de afschildering van de beroemde koningin als zwart niets minder dan “een vervalsing van de Egyptische geschiedenis”.

Hoe dan ook krijgt de docu-reeks de wind duidelijk van voren. Naast de slechtste publieksscore voor een Netflix-serie ooit, krijgt Queen Cleopatra evenmin positieve beoordelingen op IMdb waar het een bedroevend laag cijfer van 1,1 op 10 noteert.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.