Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig met een modaal salaris

We geven regelmatig tips over sparen. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig met een modaal salaris? Welnu, daar heeft het NIBUD een handige rekentool voor, waarover later meer. Eerst kijken we naar de buffer voor Jan Modaal.

Veel mensen hebben niet het geld, wil of durf om te beleggen. Hoeft ook niet, laat je niet gek maken. Sparen is wel handig, vooral omdat je nou eenmaal een buffer nodig hebt. Maar hoeveel is dat? De simpelste regel is dat je als alleenstaande zo’n twee à drie maandsalarissen achter de hand moet hebben als buffer. Maar je kunt het ook preciezer uitrekenen.

Financiële buffer met modaal salaris

Om te berekenen hoeveel Jan Modaal moet sparen voor een financiële buffer, kijken we eerst even wat het modaal salaris van Nederland is in 2023. Welnu, dat is 3.086 euro bruto per maand. Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van een alleenstaande met een huurwoning die netto 2.550 euro per maand op zijn rekening gestort krijgt en start met 0 euro spaargeld.

Volgens het NIBUD heeft deze persoon in totaal een financiële buffer nodig van 5.600 euro. Onderverdeeld in 3.900 euro voor de inboedel, 1.200 euro voor huis en tuin en 500 euro voor onvoorziene kosten. Per Jan Modaal verschilt dit bedrag overigens weer, want er zijn veel factoren die van invloed zijn. Heb je bijvoorbeeld een partner en een koopwoning, dan kom je uit op een ander bedrag.

Bereken hoeveel spaargeld jij nodig hebt

De kans is groot dat jij een hoger of lager salaris hebt dan Jan Modaal en er al wat spaargeld op je rekening staat. Hoe dan ook is het interessant en wellicht ook nuttig om te berekenen wat jouw geadviseerde financiële buffer is. Dat doe je via de BufferBerekenaar van NIBUD.

Tips om te meer te sparen

Leuk en aardig om te weten hoeveel spaargeld je nodig hebt, maar hoe ga je dat in hemelsnaam bij elkaar sparen? Nou, om te beginnen door dankzij drie shifts in je mindset. Vervolgens bedenk je een plan, zoals een van deze acht slimme spaarchallenges. En als je eenmaal op stoom bent, ga je kijken hoeveel je per dag moet sparen om op je 65e miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.