Felix Decavel
Felix Decavel Sport 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurste sportclub ooit verkocht na controversiële naamswijziging

Voetbal is koning, maar Amerikanen lopen mijlenver met de kroon weg van rijkste sportclubs ter wereld. En dat werd nog maar eens in de verf gezet nu het hoogste prijskaartje ooit betaald is voor een team. Ken je de Washington Red Skins nog?

Voor alle sportspeeltjes die ooit van miljardairshanden zijn verruild, is er nooit meer geld op tafel gekwakt dan voor de Washington Commanders. Een consortium geleid door investeerder John Harris had ruim 6 miljard dollar veil om het geplaagde NFL-team over te nemen.

Van Washington Red Skins naar Commanders

Geplaagd; niet omdat de resultaten al jaren ondermaats zijn, maar omdat de club onlangs ook van controversiële naam moest veranderen. Voorheen heette de club Washington Red Skins. De naam moest veranderd worden vanwege de racistische ondertoon richting de inheemse inwoners (met roodhuiden wordt verwezen naar indianen) van Amerika.

De vorige verkooprecords stonden op naam van de Denver Broncos (4,6 miljard) en Chelsea F.C. (4,9 miljard), beiden verkocht in 2022. Ook de zojuist uitgeschakelde Phoenix Suns kregen voor 4 miljard dollar een nieuwe eigenaar vorige maand na een metoo-schandaal. Hoe dan ook blijken sportteams een inflatiebestendige investering. En al zeker aan de overkant van de Atlantische Oceaan, waar de rijkste sportclubs ter wereld hun thuisbasis hebben.

De rijkste sportclubs ter wereld

Ieder jaar maakt het toonaangevende Forbes de rekening op van de rijkste sportclubs wereldwijd. Op basis van de financiële slagkracht van elk team, blijkt dat de NFL veruit de meest winstgevende sportcompetitie op aarde is. Volgens het financieel tijdschrift heeft dat voornamelijk te maken met de astronomische TV-deal ter waarde van 112 miljard dollar die nog loopt tot 2032.

Volgens Forbes zijn dit momenteel de twintig rijkste sportclubs ter wereld. Voor alle duidelijkheid: het gaat om de waarde op papier, niet om een eventueel verkoopbedrag (dat daar ver boven zou zitten).

Rang Team Competitie Waarde
1 Dallas Cowboys NFL $ 8 miljard
2 New England Patriots NFL $ 6,4 miljard
3 Los Angeles Rams NFL $ 6,2 miljard
4 New York Yankees MLB $ 6 miljard
5 New York Giants NFL $ 6 miljard
6 New York Knicks NBA $ 5,8 miljard
7 Chicago Bears NFL $ 5,8 miljard
8 Golden State Warriors NBA $ 5,6 miljard
9 Washington Commanders NFL $ 5,6 miljard
10 Los Angeles Lakers NBA $ 5,5 miljard
11 New York Jets NFL $ 5,4 miljard
12 San Francisco 49ers NFL $ 5,4 miljard
13 Real Madrid La Liga $ 5,1 miljard
14 Las Vegas Raiders NFL $ 5,1 miljard
15 Barcelona La Liga $ 5 miljard
16 Philadelphia Eagles NFL $ 4,9 miljard
17 Houston Texans NFL $ 4,7 miljard
18 Denver Broncos NFL $ 4,6 miljard
19 Manchester United Premier League $ 4,6 miljard
20 Miami Dolphins NFL $ 4,6 miljard

Tijd om je toch maar eens te verdiepen in Amerikaanse sporten? Hier vind je vijf redenen om eindelijk NBA te kijken. En lees ook wie de huidige Messi’s zijn in de populairste Amerikaanse competities.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.