Felix Decavel
Felix Decavel Sport 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Metoo in de NBA: miljoenenboete voor baas, maar is dat genoeg?

Nog voor de start van het NBA-seizoen volgende maand is er al drama. Voorzitter van de Phoenix Suns, Robert Sarver, krijgt een schorsing van één jaar aan zijn broek en een boete van 10 miljoen dollar aan zijn been. Volgens sommigen veel te weinig voor een Metoo-schandaal van deze magnitude.

Bij het lezen van deze straf zou je eerst denken dat er wel heel fel ingegrepen is door de beste basketbalcompetitie ter wereld. Maar in vergelijking met een eerder schandaal in 2014 komt de Suns-voorzitter er nog goed van af. Toen moest de grote baas van de LA Clippers, Donald Sterling, veld ruimen en de club zelfs verkopen. Weliswaar met een – ahem – schamele winst van 1.987.500.000 (!) dollar. Terug naar Sarver. Wat is er precies gebeurd en wat (of eerder wie) heeft de man nou mispeuterd? Een overzicht.

Metoo-schandaal in de NBA: deel 2

Het NBA-onderzoek over de Phoenix Suns-baas dat vorig jaar begon, is intussen afgerond en de pikante details over het metoo-schandaal beginnen naar buiten te sijpelen. Daaruit blijkt dat Robert Sarver dusdanig veel op de kerfstok heeft staan dat we er een mooi lijstje van kunnen maken. Walg met ons mee.

  • Vond het prima om het over seks en condooms te hebben tijdens een vergadering met alle werknemers
  • Vertelde een blow job-verhaal tijdens een business-meeting
  • Zei tegen een vrouwelijke werknemer: “Je hebt nog nooit zoiets groots gezien”, alvorens doodleuk de douche in te hoppen op het trainingscomplex van de club
  • E-mailde pornografie naar een groepje mannelijke werknemers
  • Liet “voor de lol” zijn onderbroek zakken toen een mannelijke werknemer een fitness-check bij hem deed
  • Vroeg aan een vrouwelijke werknemer of ze een “upgrade” had gekregen (en doelde daarmee op een borstvergroting)
  • Zei tegen een zwangere werknemer dat ze beter naar huis ging omdat “haar baby een moeder nodig heeft, geen vader”.

Dit is slechts een greep uit emmer vol pikante details.

De gevolgen voor Robert Sarver

Zoals je wel kan verwachten, is de algemene teneur in NBA-land dat de straf lang niet toereikend is. En al zeker als je weet dat Sarver zelf zo’n 800 miljoen dollar waard is. Dit is nota bene zonder de waarde van de Phoenix Suns mee te rekenen (1,8 miljard dollar).

metoo, nba, Robert Sarver, phoenix suns
Robert Sarver na het winnen van de Western Conference Trophy mt Phoenix Suns (Afbeelding: ANP)

10 miljoen dollar is dus nog geen peulenschil voor de quasi-miljardair. Bovendien stellen we ons ook sterke vragen bij de schorsing. Hoe moet dat gaan werken? Zou de eigenaar van het stadion echt geen manier kunnen verzinnen om toch aanwezig te zijn bij wedstrijden? Wij denken in ieder geval van wel en indien Sarver er toch moeite mee heeft, kan hij misschien eens te rade gaan bij José Mourinho.

Mocht je door dit Metoo-schandaal gaan twijfelen of de NBA iets voor jou is, vrees dan niet en check deze argumenten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.