Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Spotify komt naar Netflix (en de eerste trailer smaakt naar meer)

Netflix brengt in oktober de origin story van een andere streaminggigant uit: Spotify. Maak kennis met The Playlist.

Succession won afgelopen week de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs. Dan hebben we het over de Emmy voor beste dramaserie. En terecht. HBO Max heeft met de show over een machtige mediafamilie een absolute parel in handen.

Netflix presenteert The Playlist

Ondanks de pittige concurrentie van onder andere Disney+ en Netflix houdt HBO zo zijn imago als dé bestemming voor hoogwaardige dramaseries vooralsnog in stand.

Netflix wil daar graag verandering in brengen. De gretige en vooral cancel-zuchtige shotgun-strategie van de streamingdienst leent zich niet echt voor series à la Succession, maar de drama-ambities van het bedrijf zijn onverminderd groot.

Volgende maand komt het volgende wapenfeit van Netflix uit: The Playlist. Dit keer hoeft de entertainmentgigant geen fictieve drama op te lepelen, want soms is de realiteit al spectaculair genoeg.

The Playlist gaat namelijk over niemand minder dan Daniel Ek, de jonge Zweedse internetondernemer wiens naam je misschien niks zegt, maar zijn bedrijf wel: Spotify.

Een jonge technerd die vanuit Zweden met een Silicon Valley-mindset de traditionele en vooral conservatieve muziekindustrie verovert: wat wil je als regisseur nog meer?

Netflix presenteert The Playlist
🎵 Daniel Ek in het Ekt (Afbeelding: TORU YAMANAKA / AFP)

Daniel Ek en Spotify

Het succesverhaal van Spotify vormt de basis van The Playlist, een zesdelige dramaserie die vanaf  13 oktober op Netflix te streamen zal zijn. Daniel Ek begon in 2006 met zijn kersverse bedrijf, in een periode waarin de muziekindustrie worstelde met een enorm piraterijprobleem en daardoor geïmplodeerde omzetten.

De jonge Zweed wist de muziekindustrie voor goed te veranderen door een gratis en legale manier aan te bieden om muziek te luisteren. Tot de dag van vandaag zijn labels nog steeds niet blij met de omzet die daaruit voortkomt, maar op zijn minst had de industrie opeens een antwoord op het piraterijprobleem.

Nu heb je Tidal, Apple Music en talloze andere muziekstreamingdiensten. Maar het begon bij de hyper-ambitieuze plannen van Daniel Ek, die toen hij Spotify oprichtte nog maar 23 was. Hij wist de manier te veranderen waarop we naar muziek luisteren.

Kersverse trailer

De eerste trailer van The Playlist belooft alvast veel goeds:

“Het is een verhaal over hoe rotsvaste overtuigingen, niet aflatende wil, toegang en grote dromen kleine spelers kunnen helpen de status-quo uit te dagen door de manier waarop we allemaal naar muziek kunnen luisteren te laten evolueren,” aldus Netflix.

Regisseur, cast en releasedatum

De Original is overigens net zoals het onderwerp van Zweedse makelij. De regie is in handen van Per-Olav Sørensen, die in 2019 voor Netflix de goed ontvangen thriller Quicksand afleverde.

Wat acteurs betreft bestaat de cast van The Playlist vooral uit lokaal talent, maar er zitten wel gezichten tussen die je zou kunnen herkennen. Daniel Ek wordt bijvoorbeeld gespeeld door Edvin Endre, die in Vikings de rol van Erlendur vertolkte. Gizem Erdogan, die eerder de hoofdrol speelde in de Netflix Original Kalifat, is ook van de partij.

Afijn, aan de subject matter en het betrokken talent zal het in ieder geval niet liggen. De eerste trailer smaakt ook meteen naar meer. Gelukkig kunnen we al zeer binnenkort gaan ontdekken of Netflix ook maar in de buurt weet te komen van Succession. Alle zes de afleveringen van The Playlist staan vanaf 13 oktober op de streamingdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.