Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

3 shifts in je mindset waardoor je meer geld gaat sparen

Meer sparen willen we allemaal, en de tips hebben we allemaal wel eens gelezen. Met deze kleine shifts in je mindset, is de kans van slagen groter.

Poeh, sparen is lastig toch? Guess what, dat hoeft het niet te zijn. Vaak zijn het jouw opvattingen over geld, die er al van kleins af aan zijn ingebrand, die het zo moeilijk maken. Als je jouw misvattingen rondom sparen verandert, wordt het een stuk gemakkelijker om geld opzij te zetten.

Veranderingen in je mindset om meer te sparen

Deze drie kleine shifts in je mindset helpen je bijvoorbeeld je spaardoelen te kunnen behalen.

1. Je hoeft niets ‘op te geven’ om te kunnen sparen

Eerlijk is eerlijk: sparen heeft een negatieve associatie. Als iemand zegt dat ze aan het besparen zijn, dan denk je niet: goh, wat heeft die een leuk leven. Deze mindset kan ervoor zorgen dat het met het besparen niet echt wil lukken. Je hoeft niets ‘op te geven’ als je dat niet wilt. Sparen betekent niet dat je geen plezier meer kunt hebben.

Als je het verstandig aanpakt, maak je er gewoon een budget voor. Er is niets mis met een budget voor sportkleding – we noemen maar iets – als dat is waar je gelukkig van wordt. Als jij alle leuke dingen in het leven ‘opgeeft’ om te kunnen sparen, garanderen we dat je er op een gegeven moment geen zin meer in hebt. Dan komt er dus niets meer van je spaardoel terecht. Eerder beschreven we al hoe je kunt sparen en tegelijk kunt genieten en hoe je zelfs ‘luxe’ kunt leven als je aan het besparen bent.

2. Beloon jezelf als je doelen behaalt

Je beloont jezelf als je doelen behaalt op werk, school of je gezondheid, toch? Waarom zou je dan niet hetzelfde doen als het om geld gaat? Het leven is veel leuker als we onze successen vieren. Een spaardoel behalen, een nieuwe manier vinden om geld te besparen, een passieve inkomstenbron opzetten en binnen je budget blijven zijn allemaal goede redenen om jezelf te belonen.

Financieel expert Alma Taveras viert het bijvoorbeeld elke maand als ze binnen haar boodschappenbudget blijft, legt ze uit ze aan Apartment Therapy. “Dat stelt me namelijk in staat om grote doelen te bereiken, zoals het kopen van een huis. Dit blijkt zelfs uit verschillende onderzoeken.”

Nu moet je bij het vieren van je financiële succes wel oppassen dat je jouw gespaarde geld niet net weer zo hard uitgeeft. Dat betekent: geen dure gadgets kopen elke keer als je iets te vieren hebt, want dan schiet je natuurlijk niets op. Een manier om je financiële successen te vieren, is bijvoorbeeld door de hele maand je kleingeld op te sparen en daar aan het einde van de maand je favoriete maaltijd van te bestellen. Of wat dacht je van je favoriete speciaalbiertjes meenemen uit de supermarkt? Extra bonuspunten natuurlijk als je dat nog binnen je boodschappenbudget weet te doen.

3. Bedenk daadwerkelijk spaardoelen voor jezelf

Je hebt vast wel eens de tip gehoord dat je beter een doel kunt hebben om te sparen. Je hebt immers wat om naar toe te werken en als je een aankoop wil doen waar je eigenlijk niets aan hebt, kan een spaardoel helpen om het product te laten liggen. Maar met alleen een doel bedenken kom je er niet. Praat erover met iedereen die het wil horen. Schrijf het op, maak een vision board, stel een afbeelding van je doel in als screensaver. Alles wat je maar kan helpen gemotiveerd te blijven over sparen.

Op deze manier kun je namelijk een mindset shift maken. Sparen wordt zo een manier waarop je extra geld ‘verdient’ om uiteindelijk je leven beter en leuker te maken. Zo verander je jouw money mindset van negativiteit naar positiviteit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.