Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix lanceert waargebeurde rampenfilm met Oscar-potentie

Netflix gaat 2024 direct spectaculair aftrappen met een geprezen waargebeurde rampenfilm: Society of the Snow.

De Spaanstalige Original volgt de passagiers van vlucht 571 van de Uruguayaanse luchtmacht, die op weg waren naar Chili voordat ze neerstortten in het hart van de Andes. Slechts 29 van de 45 passagiers overleefden het ongeluk, dat op 13 oktober 1972 plaats vond.

Society of the Snow: Oscar-waardig

Voor de overlevenden begon de ramp toen eigenlijk pas echt. Ze zaten namelijk vast in een van de meest ontoegankelijk en gevaarlijke omgevingen op aarde. Society of the Snow focust vooral op het rugbyteam dat in het vliegtuig zat, en vervolgens maanden in de wildernis moest zien te survivallen.

De ramp werd eerder al verfilmd met Alive, een film van Frank Marshall die in 1993 uitkwam. Ethan Hawke speelde daarin de hoofdrol. Blijkbaar is Society of the Snow zo veelbelovend dat Spanje de film al heeft ingediend voor de Best International Film-categorie van de Oscars.

The Lord of the Rings en topscores

De regie is in handen van J.A. Bayona, die vorig jaar afleveringen van de The Lord of the Rings-serie The Rings of Power regisseerde. In 2018 leverde hij Jurassic World: Fallen Kingdom af. De waargebeurde rampenfilm Society of the Snow wordt zijn schrijfdebuut voor het witte doek.

Netflix heeft een eerste volledige trailer uitgebracht, en die zet meteen een beklemmende sfeer neer met een knap staaltje cinematografie. Bovendien weten we nu al dat Society of the Snow het checken waard wordt. De film maakte afgelopen september namelijk al zijn debuut tijdens het Venice Film Festival.

Society of the Snow waargebeurde rampenfilm Netflix
Society of the Snow waargebeurde rampenfilm Netflix (Afbeelding: Netflix)

Met als resultaat een ijzersterke score van 95 procent op Rotten Tomatoes, na negentien reviews van recensenten. “Society of the Snow is een meeslepende, waargebeurde rampenfilm die op elk technisch niveau uitblinkt,” concludeert bijvoorbeeld Next Best Picture. Critici prijzen vooral de authenticiteit van de Netflix Original, die in tegenstelling tot zijn voorgangers niet voor de sensationele route kiest.

Binnenkort op Netflix (en een kijktip)

Kijk, dat smaakt naar meer. Gelukkig hoeven liefhebbers van de betere rampenfilm niet lang meer te wachten. Society of the Snow staat vanaf 3 januari op Netflix. Check in de tussentijd ook de geniale oorlogsfilm die de streamingdienst onlangs toevoegde.

Society of the Snow waargebeurde rampenfilm Netflix
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.