Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix wordt door foutje minder duur dan je denkt en legt prijsstijging uit

Gisteren was het internet in ophef omdat Netflix zijn prijzen omhoog gaat gooien. Door een foutje aan hun kant bleek echter niet elke prijs te kloppen. Ook heeft de streamingdienst uitgelegd waarom de prijzen gaan stijgen.

De tijd dat er maar één echte streamingdienst was, is voor goed voorbij. In de eerste jaren na het Nederlandse debuut van Netflix was het achteraf gezien pure luxe voor abonnees: je kon er vele megafilms en series vinden, en de dienst was nog eens een stuk goedkoper ook.

Fragmentatie in volle gang

Sindsdien is er een hoop veranderd. Amazon Prime Video en Disney+ zijn naar Nederland gekomen, Apple TV+ is een ding en HBO Max heeft ook zijn Nederlandse debuut alvast aangekondigd. Stuk voor stuk met een stuk lagere prijs dan wat Netflix vraagt, en vaak met veel Originals en klassiekers die je wel wilt zien.

De fragmentatie is dus in volle gang. Als je een beetje de laatste populaire Originals wilt volgen en ook wat oude topfilms tot je beschikking wilt hebben, dan moet je al snel een abonnement nemen op één of twee diensten.

Netflix wordt duurder (maar er is goed nieuws)

Daar kwam gisteren nog eens het nieuws bovenop dat Netflix zijn prijzen weer omhoog gaat gooien. De laatste keer was vier jaar geleden, maar dat maakt de timing er niet minder zuur op. Is er dan ook goed nieuws? Jazeker.

We schreven oorspronkelijk dat het Standaard-abonnement, wat veel huishoudens hebben, binnenkort 13,99 euro in plaats van 10,99 euro. Een prijs die je overal las en ook op de radio voorbij kwam.

Hoe de nietsvermoedende hond van Elon Musk koersen doet schommelen

Foutje! En waarom de prijzen stijgen

Om half zes kwam er echter een mailtje binnen dat het om een communicatiefout gaat. Het Standaard-abonnement gaat niet 13,99 euro, maar 11,99 euro kosten. Nog steeds een prijsstijging, maar dan slechts van één euro.

Toen besloten we direct even te vragen naar de reden voor de verhoogde prijskaartjes. Daarop kregen we het volgende antwoord:

“De prijsveranderingen die we van tijd tot tijd doen weerspiegelen de investeringen in nieuwe TV series en films en de verbeteringen aan ons product. We hebben sinds onze komst in Nederland in 2013 veel mooie films en series gemaakt, zoals de films Just Say Yes, FERRY en Forever Rich, de Belgische serie Into the Night en de documentaire Snelle: Zonder jas naar buiten. De komende tijd zijn er nog een groot aantal lokale Originals in aantocht waaronder Undercover S3, Misfit: de serie, Dirty Lines (serie) en Fuck de Liefde 2 (film). We zullen ons aanbod continu blijven uitbreiden en verbreden. De prijs van het Basis-abonnement blijft hetzelfde zodat iedereen van onze dienst kan genieten.”

Het blijft zuur dat je voor 4K direct een Premium-abonnement moet nemen, ook als je in je eentje bent en dus maar op één scherm tegelijkertijd kijkt. Anno 2021 hebben de meeste concurrenten één abonnement, standaard in 4K.

Alle abonnementen met nieuwe prijzen

Het Premium-abonnement wordt nog steeds twee euro duurder, en gaat daarmee dus 15,99 euro in plaats van 13,99 euro per maand kosten. Dat levert het volgende totaalplaatje op:

Netflix wordt door foutje minder duur dan je denkt en legt prijsstijging uit
📺 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.