Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix-model uit de tijd, deze series hebben de toekomst

Waar de meeste series op Netflix nog steeds in een keer op de streamingdienst verschijnen, doen Disney+ Apple TV+ het slimmer, zo blijkt. Series waarbij iedere week een nieuwe aflevering verschijnt, zoals The Book of Boba Fett, worden tegenwoordig beter bekeken.

Analisten komen met een interessante analyse. Is dit het einde van het bingewatch-model waar Netflix zo groot mee is geworden? Snakken mensen weer naar het ouderwetse wachten op een plotwending?

Netflix-model verliest het van gespreide content

Een van de streamingtrends voor komend jaar is de spreiding van franchises over een kalenderjaar. Zo kun je in 2022 het hele jaar door wel iets van Star Wars zien op Disney+. Maar een interessantere verschuiving is die van het Netflix-model naar series met wekelijks nieuwe afleveringen.

“Terwijl 2020 het jaar van bingewatching was, grotendeels dankzij de pandemie, herinnerde 2021 kijkers eraan dat de beste tv-kijkervaringen een keer per week plaatsvinden”, aldus Mike Murphy van Market Watch. “Daardoor is er meer tijd om plotontwikkelingen op te nemen en te speculeren over wat er daarna zal gebeuren.”

Series met een aflevering per week scoren

De analist noemt WandaVision, Ted Lasso en Succession als succesvolle voorbeelden van series met wekelijkse afleveringen. “Hierbij had het publiek interactie en werd er wekenlang interesse gewekt.”

Volgens een analyse van Market Watch bestaat 62 procent van de best bekeken vijftig nieuwe series uit 2021 op streamingdiensten uit shows die het wekelijkse releasmodel in plaats van het Netflix-model gebruiken. Dat is een enorme groei vergeleken met de twee jaar ervoor, toen dat 30 procent minder gebeurde.

Best een bevredigende conclusie: de gemiddelde streamingdienstabonnee lijkt klaar te zijn met meer, meer, meer en lijkt terug te grijpen op het oude vertrouwde. Een van de series met een wekelijkse release waarvan dit jaar veel verwacht wordt, is House of the Dragon. Lees hier alvast de eerste review over deze Game of Thrones-sequel, geschreven door geestesvader George R.R. Martin.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.