Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Succession-ster scoort nummer 1-hit op Netflix met dubieuze film

Succession-ster Brian Cox heeft vanuit het niets een nummer 1-hit gescoord op Netflix met een oude film: Prisoner’s Daughter. Juich echter niet te vroeg.

Na Succession hebben we allemaal een groot probleem; nothing compares. Niets komt in de buurt van de HBO-serie over een belachelijk rijke mediafamilie.

Het leven na Succession

Een nieuw seizoen is uitgesloten, dus kunnen we hooguit het betrokken talent nauwlettend volgen op IMDb. Half Hollywood kijkt vooral reikhalzend uit naar de next steps van Jesse Armstrong, het brein achter Succession.

De cast van de hitserie doet het minder rustig aan. Zo verzilvert Kieran ‘Roman Roy’ Culkin bijvoorbeeld zijn nieuwe sterrenstatus met een grote rol in A Real Pain, een veelbelovende nieuwe film van Jesse Eisenberg.

Brian Cox scoort Netflix-hit

En Brian Cox? Die duikt op de meest willekeurige plekken op. De Schotse acteur haalt met zijn theaterachtergrond niet zijn neus op voor wat simpeler werk. Zo was hij onlangs plotseling te zien in een promotievideo voor videogame-reeks Tekkenof all places. Een stunt die de nodige aandacht opleverde. Precies zoals de makers hoopten.

Ook was hij het gezicht dat de allereerste James Bond-show aan elkaar praatte: Road to a Million. Een mank concept dat zelfs een acteergenie als Cox niet kon redden.

Toch speelt de 77-jarige acteur nu weer in een hit. Sterker nog, de kans is aanwezig dat Prisoner’s Daughter beter in Nederland wordt bekeken dan Succession. Dat is namelijk een dramafilm die op Netflix vanuit het niets richting de eerste plek in de top tien best bekeken films is doorgestoten. Gezien het feit dat Netflix meer dan tien keer zoveel Nederlandse abonnees heeft als HBO Max, heeft Cox nu een groter podium dan met Succession.

Prisoner’s Daughter: grote namen, lage scores

Prisoner’s Daughter is niet nieuw en ook geen Netflix Original. De film kwam in 2022 uit in de Amerikaanse bioscopen, maar kreeg in Nederland destijds amper aandacht.

Brian Cox speelt een bejaarde gevangene die terminaal ziek blijkt te zijn. Daarom komt hij na twaalf jaar vervroegd vrij. Hij probeert zich te verzoenen met zijn dochter Maxine (Kate Beckinsale) en wil zijn kleinzoon ontmoeten, die hij nooit gekend heeft. Zijn gewelddadige verleden is echter nog niet met hem klaar.

De regie is in handen van Catherine Hardwicke, die naast de eerste Twilight-film vooral matig scorende televisiefilms en series heeft afgeleverd. Helaas weet Prisoner’s Daughter dat niveau niet te ontstijgen. Dit is niet de Succession-vervanger met een Cox die alles geeft. The Guardian gaf de dramafilm zelfs slechts één ster. “Dit is een verschrikkelijk tv-filmachtig werkstuk met afschuwelijk acteerwerk en een zeer dubieuze, botte finale; het is des te huiveringwekkender gezien de line-up van alfa-talent die erachter zit.”

Critici vs. Publiek

Niet elke recensie is zo vernietigend, maar de Rotten Tomatoes-score van 43 procent zegt wel wat. Minder dan de helft van alle 54 reviews van critici geeft Prisoner’s Daughter een voldoende. Ouch.

“Een familiedrama dat een fundamenteel begrip van drama mist,” aldus Tilt Magazine. De weinige positieve recensies prijzen niet vooral Cox, maar Beckinsale: “Als er één reden is om Prisoner’s Daughter te zien, dan is het Kate Beckinsale.”

Succession Prisoner's Daughter Netflix hit 2
(Afbeelding: Vertical Entertainment)

Opvallend genoeg doet Prisoner’s Daughter het een stuk beter onder het grote publiek, met een RT-score van 85 procent. Op IMDb scoort de melodramatische film een krappe 6.3. Je kunt gelukkig nu vrijblijvend, net zoals vele andere Nederlanders, zelf een oordeel gaan vellen. Die nummer 1-positie op Netflix hebben Cox en co. in ieder geval al te pakken.

Tips om van Succession af te kicken

Maar voor die Succession-niveau Brian Cox-fix moeten we nog even geduld hebben. Gelukkig doet de acteur het allesbehalve rustig aan: in zijn IMDb-pijplijn zitten op het moment van schrijven maar liefst acht projecten. Check in de tussentijd ons overzicht met acht topseries die je helpen afkicken van Succession.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.