Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Afkicken van Succession? Verzacht de pijn met deze 8 topseries

Succession is afgelopen. Definitief. Voor altijd. Hoe vul je het gat dat één van de beste series ooit achterlaat? We doen ons best en tippen acht topseries die je niet teleur gaan stellen.

Zondag 28 mei was het dan eindelijk zover, maandagochtend hier in Nederland: Succession kwam tot een einde, middels een anderhalf uur lange finale. Een tour de force, tot de aftiteling aan toe. We zullen voor de zekerheid niet het plot spoilen, maar, zoals de Amerikanen zeggen: they stuck the landing. Geen gevalletje Game of Thrones, waar de fans teleurgesteld achterbleven. Bedenker en schrijver Jesse Armstrong leverde een topprestatie af die helaas anno 2023 zeldzaam is: een hitserie op precies het juiste moment afronden. Geen oneindige uitmelkerij.

Geen toekomst voor Succession

Dat is fantastisch, maar er is ook een keerzijde: het verhaal van Succession gaat verder, er zijn nog een hoop losse eindjes, maar buiten het beeld van de camera’s om. Voor ons, de kijkers, is het afgelopen. Sterker nog, HBO heeft al bevestigd dat er geen plannen zijn voor spin-offs. Het is klaar. Hoe vul je in hemelsnaam het gat dat Succession achterlaat? Het is immers allesbehalve controversieel om de HBO Original één van de beste series aller tijden te noemen.

5 geniale details in Succession die zelfs de Shakespeare-kenner miste

Acht topseries

Gelukkig hoeft niet alles dat je erna gaat streamen tegen te vallen. Oké, er zijn weinig shows die op zoveel fronten excelleren, die zich in al hun facetten kunnen meten met Succession. Maar er zijn wel shows die op hun eigen manier weten te fascineren, te imponeren. Of ze nou een deel van de crew delen of inhoudelijk een link met Succession hebben: we tippen acht topseries die je niet teleur gaan stellen. Shows die waarschijnlijk, hopelijk, de pijn iets kunnen verzachten.

Mad Men

Er zijn maar weinig series die van begin tot eind zo ijzersterk blijven als Succession. Mad Men is er één van. We gaan terug naar de jaren zestig, naar de keiharde wereld van reclamebureaus. De belevenissen van Don Draper, de grootste reclameman van New York, en zijn collega’s leveren zeven seizoenen aan topdrama op, met power dynamics die vaak aan die tussen de Roys doen denken. Met onder andere Jon Hamm, John Slattery en Elisabeth Moss.

Te streamen op: Prime Video

IMDb-score: 8.7

The Thick of It

Succession is vooral zo verslavend dankzij het vlijmscherpe schrijfwerk. De dialogen! Een logische volgende stap na de finale is dan ook het CV checken van de schrijver: Jesse Armstrong. Voor Succession schreef hij mee aan The Thick of It. Een Britse komedieserie waarin je een kijkje achter de schermen krijgt van de Britse overheid. Behapbaar, hilarisch en vooral satire van de bovenste plank. Als je van elk zinnetje in Succession kon genieten, dan is The Thick of It een verplicht nummertje.

Te streamen op: BBC

IMDb-score: 8.7

Industry

HBO is natuurlijk ook niet gek, en lijkt dan ook met Industry het Succession-recept opnieuw in te willen zetten. En niet geheel zonder resultaat! Vooral het eerste seizoen van deze HBO Original is ijzersterk. We volgen een jonge groep afgestudeerden die aan de slag willen gaan bij een prestigieuze investeringsbank in Londen. Een keiharde, meedogenloze strijd, want er zijn maar een beperkt aantal plekken. Hoe ver ga je voor je droomcarrière? Dit keer dus geen opvolgingskwestie, maar in de kern is het deels dezelfde dynamiek. Ook hier levert dat verslavende televisie op!

Te streamen op: HBO

IMDb-score: 7.2

Veep

Ook Veep schotelt je pure chaos voor, op dezelfde ‘ik-kan-niet-wegkijken’-manier als Succession. Zeven seizoenen lang volgen we Selina Meyer en haar groei binnen het Witte Huis. Veep is minder drama, meer komedie, maar onderschat deze HBO-show niet: Julia Louis-Dreyfus won maar liefst vijf Emmy’s met haar haast eng goede acteerwerk in deze serie. Ook hier geldt weer: het schrijfwerk maakt het verschil. Niet geheel ontoevallig heeft ook hier Jesse Armstrong meegeschreven aan een paar afleveringen.

Te streamen op: HBO

IMDb-score: 8.4

Billions

Succession had waarschijnlijk niet bestaan als Billions er niet was. Beide shows hebben sowieso enorm veel van elkaar weg. Beide prestigeseries volgen miljardairs die continu op hun hoede moeten zijn en eignelijk niemand kunnen vertrouwen. Er is immers altijd wel iemand die het op jouw kroon, jouw troon voorzien heeft. Billions gaat over de briljante hedgefondseigenaar Bobby ‘Axe’ Axelrod en de ambitieuze advocaat Chuck Rhoades. Beide mannen hebben er alles voor over om de ander neer te halen, met een met adrenaline gevulde drama-achtbaanrit als resultaat.

Te streamen op: Ziggo On Demand

IMDb-score: 8.4

The West Wing

Tijdens het kijken van Succession zit je continu op het puntje van je stoel. Elke aflevering kan de status quo, de hiërarchie, compleet omgegooid worden. Niemand is veilig. Diezelfde intense sfeer vind je terug in The West Wing. Een oudere serie uit 1999 en daarmee wellicht ietwat gedateerd qua visuals, maar fans van Succession, doe jezelf een plezier en geef The West Wing een kans. Dit is namelijk drama van de bovenste plank: dit keer duiken we in de inner workings van de Amerikaanse overheid. Acteerwerk waar je je vingers bij aflikt, en bovendien één van de eerste prestigeseries. Het begin van een tijdperk dat uiteindelijk je favoriete show opleverde.

Te streamen op: HBO Max

IMDb-score: 8.9

Fresh Meat

Moet je nog even bijkomen van de finale van Succession? Dan is Fresh Meat een absolute aanrader. Het is namelijk een sitcom, bedacht en geschreven door Jesse Armstrong, de schrijver en bedenker van Succession. Je kunt dus op hetzelfde scherpe en pijnlijk hilarische schrijfwerk rekenen, maar dit keer met een studentenhuis als setting. Je hoeft geen zoetsappige, standaard Amerikaanse sitcom te verwachten: Fresh Meat laat op scherpe wijze zien hoe de Britten het net wat beter kunnen.

Te streamen op: Prime Video via VPN (Engeland), DVD

IMDb-score: 7.8

Severance

Als je aan kwaliteitstelevisie denkt, dan denk je waarschijnlijk aan HBO. Apple kan er met Apple TV+ echter ook wat van. Severance lijkt in weinig opzichten op Succession, maar op Twitter en Reddit valt wel op hoe de fanschare van Succession ook dol is op deze show. Er is slechts één seizoen, maar de praise is enorm. We volgen Mark, een data-analist die voor het bedrijf Lumen Industries werkt. Verder gaan we niks verklappen, want juist erachter komen wat er in hemelsnaam aan de hand is maakt Severance zo’n heerlijke kijkervaring. Sterk acteerwerk, droge humor en een vleugje science-fiction maken Severance één van de weinige series die zich met Succession kunnen meten.

Te streamen op: Apple TV+

IMDb-score: 8.7

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.