Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Inglourious Basterds 2.0? Netflix scoort wereldhit met brute oorlogsfilm

Het is Netflix weer gelukt: de streamingdienst heeft een wereldwijde hit te pakken met Blood & Gold, een brute oorlogsfilm wiens regisseur duidelijk goed naar het werk van Tarantino heeft gekeken.

Netflix neemt eind deze maand opnieuw afscheid van een enorme lading films. Balen, maar gelukkig hebben we de Originals nog. Sterker nog, de streamingdienst heeft haast vanuit het niets een wereldhit te pakken. Dan hebben we het over Blood & Gold, een keiharde oorlogsfilm die sinds 26 mei op Netflix staat. Regisseur Peter Thorwarth is duidelijk een enorme Quentin Tarantino-fan, en dat levert een denderende achtbaanrit van een film op.

Blood & Gold: Netflix scoort hit

Blood & Gold staat bovenaan de top 10 best bekeken films op Netflix, zowel wereldwijd als specifiek in Nederland. Een echte hit, dus. Daarmee verslaat de oorlogsfilm Mother, de matige Original met Jennifer Lopez in de hoofdrol. Blood & Gold speelt zich af tijden de Tweede Wereldoorlog, maar doet qua toon en sfeer eerder denken aan westerns als Django Unchained en No Country For Old Men.

Het is de lente van 1945. We volgen de Duitse deserteur Heinrich, gespeeld door Robert Maaser. Terwijl hij op weg is naar huis om eindelijk zijn dochter weer te zien, valt de soldaat in handen van een plunderende SS-troep.  Hun meedogenloze leider laat hem ophangen, in een boom. Een moedige boerin genaamd Elsa weet de deserteur op het laatste nippertje te redden, en besluit hem te verbergen in haar boerderij. Dat is echter pas het begin van dit bloederige avontuur: de SS-troepen zijn op zoek naar een grote goudschat, die naar verluidt in een lokaal dorp verborgen ligt. Ook Heinrich en Elsa bemoeien zich met de bloedstollende zoektocht die vervolgens losbarst.

Oorlogsfilm Blood & Gold Netflix hit Tarantino
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Tarantino achterna met oorlogsfilm

Verder gaan we niks verklappen, want Blood & Gold is een verrassende achtbaanrit. Een film die dan misschien in 2023 is uitgekomen, maar vooral het product is van de western- en pulptradities van de vorige eeuw. Confrontaties in kleine dorpjes, een goudschat, keiharde actie: ja, deze Netflix Original is ultraviolent. Tarantino zal trots zijn. Als je fan was van Inglourious Basterds, dan is Blood & Gold een no-brainer. Nee, met een score van 67 procent op Rotten Tomatoes en een 6.6 op IMDb is de oorlogsfilm niet de tour de force op acteervlak en qua verhaal die Tarantino wel steevast neerzet, maar dat mag de pret niet drukken. Je krijgt een uiterst vermakelijke achtbaanrit vol keiharde actie voorgeschoteld, waar je waarschijnlijk tot nu nog nooit van had gehoord. Netflix aanslingeren en genieten maar. We kunnen je in ieder geval een betere kijkervaring dan Mother beloven…

SISU en meer oorlogsfilms

De film doet trouwens ook denken aan SISU, een soort John Wick-in-de-Tweede-Wereldoorlog die afgelopen januari uitkwam, van de studio achter de Wick-films. Je kunt nu dus gaan ontdekken welke film beter is, maar eigenlijk maakt dat al niet meer uit: wij, het publiek, winnen sowieso. Want man, wat is het heerlijk om onderuitgezakt van zo’n keiharde achtbaanrit te genieten. Trek in meer oorlogsfilms? In dit artikel zetten we de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje.

Oorlogsfilm Blood & Gold Netflix hit Tarantino
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.