Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix lonkt met gratis abonnement: ‘Staan ervoor open’

Netflix zal 2022 snel in de achteruitkijkspiegel willen laten. Voor het eerst in tien jaar verloor de streamgigant abonnees en het beursaandeel dook de dieperik in. Tijd om het geweer van schouder te veranderen. Wordt Netflix binnenkort gratis? De grote bazen staan in ieder geval open voor het idee.

Waarschijnlijk had je er al van gehoord, maar toch even opfrissen. Voorlopig zijn we in Nederland nog buiten schot gebleven, maar in Duitsland en Frankrijk hebben Netflix-kijkers al de mogelijkheid om een iets goedkoper advertentie-abonnement af te sluiten. Al kleven er naast reclame nog een paar andere nadelen aan.

Hoe dan ook is duidelijk dat Netflix werk maakt van een nieuwe bedrijfsstrategie die erop gericht is zowel accountdelers als het dalende aantal abonnees aan te pakken. En blijkbaar loont de tactiek. In het zojuist afgesloten vierde kwartaal kwamen er 7,7 miljoen abonnees bij, een opluchting na de kwakkelmaanden in het begin van 2022. Maar er kwam nog informatie uit de earnings call van Netflix.

Gratis Netflix?

Toen kersvers co-CEO Gregg Peters de plannen voor 2023 uit de doeken deed tijdens een kwartaalvergadering, werd een interessante vraag afgevuurd uit het virtuele publiek. Overweegt Netflix om ooit een volledig gratis reclame-abonnement te lanceren? Na een korte glimlach, speelde hij de hete aardappel door aan collega-CEO Ted Sarandos.

“We staan open voor alle verschillende verdienmodellen die er nu zijn”, aldus de gevestigde waarde van Netflix. Sarandos voegde er ook aan toe dat ze “dat segment zeker in de gaten houden.”

Alvorens je een gat in de lucht springt; een gratis Netflix-abonnement behoort dan wel tot de mogelijkheden, het zal niet voor meteen zijn. En al zeker niet voor 2023. Sarandos merkte namelijk op dat “we veel op ons bord hebben dit jaar, zowel met het betaalde accountdelen als met onze lancering van reclame-abonnementen”.

Check hier het volledige transcript van de kwartaalafsluiting van Netflix. Dan ben je ongetwijfeld uitstekend voorbereid op je sollicitatiegesprek om steward(ess) te worden op de privéjets van het bedrijf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.