Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix wordt duurder in Nederland (maar niet iedereen wordt getroffen)

Na vier jaar aan geruchten en speculatie is het dan eindelijk ook in Nederland zo ver: Netflix heeft zojuist zijn abonnementsprijzen verhoogd.

Niet elk abonnement wordt echter duurder.

Netflix verhoogt prijzen

Een Standaard-abonnement, waarmee je niet in 4K kunt streamen, gaat in plaats van 10,99 euro nu 11,99 euro kosten. Een stijging van één euro.

Het Premium-abonnement, waarmee je wél in 4K streamt, gaat met twee euro omhoog. Dat abonnement kost nu 15,99 euro per maand, in plaats van 13,99 euro.

Geen paniek, want Netflix wil ook competitief blijven als het om nieuwkomers aantrekken gaat. Daar wezen de tests met gratis abonnementen in het buitenland al op, maar ook het feit dat het Basic-abonnement van Netflix niet duurder wordt in Nederland.

Basic-abonnement verandert niet

Waar Standard en Premium nu dus respectievelijk één euro en twee euro in prijs stijgen, betaal je voortaan voor een Basic-abonnement nog steeds 7,99 euro. Dan kun je echter maar op één scherm tegelijkertijd streamen, en niet in HD.

Het goede nieuws? Deze nieuwe prijzen gelden voorlopig enkel voor nieuwe abonnees. Netflix heeft bekendgemaakt dat huidige abonnees pas later meer gaan betalen, al is daar helaas nog geen concrete termijn aan verbonden. Wel verzekert het bedrijf zijn klanten dat ze tegen die tijd eerst per mail op de hoogte van de naderende prijsstijging zullen worden gesteld.

Netflix kondigt gratis abonnement aan (met flinke beperkingen)

Belgen betalen wel meer

Opvallend genoeg gaan Belgische consumenten wel meer betalen voor een Basic-abonnement.

Daar ziet het nieuwe plaatje er zo uit: een Basic-abonnement gaat er 8,99 euro kosten, een Standaard-abonnement 13,49 euro en een Premium abonnement 17,99 euro.

Het is zover: Netflix gaat account-delers aanpakken (en dit is hoe)

En de concurrentie dan?

En de concurrentie? Die is nog altijd een stuk goedkoper, terwijl Netflix wat franchises betreft niet eens een grote voorsprong meer heeft. HBO Max kondigde deze week nog plannen voor Nederland aan, met een scherp prijskaartje. Direct in 4K en met grote franchises zoals Harry Potter, DC en Dune.

Disney+ is al even in Nederland aan het knallen, en kost ondanks een eerdere prijsstijging nog steeds ‘slechts’ 8,99 euro per maand. Ook daar geldt dat je niet verschillende abonnementen met hun eigen beperkingen hebt. Er is één abonnement, direct met 4K dus. Zoals je anno 2021 misschien als consument ook wel mag verwachten.

Naar verwachting zal Disney+ al binnen enkele jaren Netflix in gaan halen wat het aantal abonnees van beide streamingdiensten betreft. Maar dat komt vooral doordat Disney hard aan de weg timmert in India, waar het per abonnee veel minder verdient.

Netflix scoort qua omzet per abonnee veel beter dan de concurrentie. Leuk voor de aandeelhouders, maar op welk punt haken consumenten af? Zeker als er zoveel concurrentie komt, ook in Nederland, is dat toch iets om te overwegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.