Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: ondernemers nemen het op tegen Google in intense miniserie

Heeft Google het hele idee achter Google Earth gestolen? Twee Duitse ondernemers menen van wel, en nemen het op tegen de techgigant in de rechtszaal. Maak kennis met de Billion Dollar Code, een intense miniserie die nu op Netflix staat.

Er zijn meer streamingdiensten dan ooit en de ‘onmisbare’ Originals vliegen je om de oren. Gelukkig heeft niet elke serie tientallen afleveringen en eeuwig opgerekte seizoenen nodig om zijn verhaal te vertellen.

The Billion Dollar Code

Miniseries die in een handjevol afleveringen hun verhaal weten te vertellen zijn een heerlijke middenweg tussen films en ellenlange televisieseries. Kwaliteit in een compact pakketje, vaak in het drama-genre.

In dat genre is The Billion Dollar Code een Original die het checken waard is. Dat is een gloednieuwe Netflix Original over twee Duitsers die het lef hadden om Google aan te klagen.

Niet zonder reden. The Billion Dollar Code is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In de vroege jaren negentig richtten een hacker en een kunstenaar een techbedrijfje op, in Berlijn. Hun grote wens? Van de ruimte naar welke plek dan ook op de aardbol kunnen vliegen. Digitaal, uiteraard.

Is Google Earth gejat?

Het resultaat was een uitvinding die in 1994 het daglicht zag: Terra Vision. Een tool die volgens de Duitse vrienden Carsten en Juri later bijna één-op-één is nageaapt door Google voor de lancering met Google Earth.

Tot overmaat van ramp hebben de twee Duitsers hun ideeën gepitcht aan vele techbedrijven, waaronder ook mensen die bij Google werkten in de jaren negentig. Volgens Juri heeft de zoekgigant vervolgens het idee gejat en gebruikt om Google Earth te lanceren.

25 jaar later besluiten de bedenkers van Terra Vision om Google alsnog aan te klagen voor octrooi-inbreuk. Ze zijn er klaar voor om hun vrijwel onbekende verhaal aan de hele wereld te vertellen. Een verhaal dat Google volgens de trailer maar al te graag uit de geschiedenisboeken wil schrappen.

Snel op Netflix

Een verhaal dat dus ook in de vorm van een dramaserie van vier afleveringen vanaf vandaag op Netflix staat. Helaas zijn er nog geen recensies te vinden op Rotten Tomatoes, maar de eerste trailer belooft veel goeds, al is het een kwestie van afwachten of vooral de scenes die zich in de jaren negentig afspelen niet té corny worden.

Nu op Netflix: keiharde Nederlandse misdaadfilm Forever Rich

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.