Noah Korevaar
Noah Korevaar Bioscoop 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix kopieert recept John Wick met Koreaanse Ana de Armas

Het is een verwarrende week voor John Wick-fans. Netflix heeft ze namelijk op meerdere manieren al de film voorgeschoteld waar ze al een tijdje op zitten te wachten: Ballerina.

John Wick keert sneller terug dan je denkt. Dan hebben we het niet over een videogame of een spin-off zonder de grote ster van de films. Nee, Keanu Reeves zelf ga je over iets meer dan een half jaar weer in de bioscoop zien als John Wick zelf.

Keanu Reeves terug als John Wick in Ballerina

Voor begin juni 2024 staat namelijk Ballerina op de planning, een spin-off met Ana de Armas in de hoofdrol. Begin dit jaar vonden de opnames onder andere in Praag plaats. De Armas speelt een jonge huurmoordenaar die naar wraak snakt nadat haar familie is vermoord. De op het Russische toneel getrainde moordmachine maakte al kort haar debuut in de derde Wick-film.

Voor de Armas waren de opnames pijnlijk, “mijn lichaam, mijn rug, alles doet pijn,” maar het was na Knock Knock uit 2015 ook een reünie. “Weet je, ik houd van het John Wick-universum en ik vond het geweldig om weer met Keanu te werken”, zei de 35-jarige actrice eerder dit jaar nog bij Jimmy Fallon.

Netflix verrast met… Ballerina

Terwijl we op een eerste trailer wachten heeft Netflix een opvallende zoethouder voor je klaarstaan. Op die streamingdienst kun je namelijk sinds deze week Ballerina streamen. Nee, niet de spin-off met de Armas en Reeves, maar een Koreaanse thriller. Toch houden de gelijkenissen niet op bij de identieke naam van de film.

Het plot van de bloederige actiefilm gaat namelijk over een jongedame die uit is op wraak. De film volgt Ok-ju, een voormalig bodyguard wiens vriendin vermoord is. Wat volgt is een tamelijk cliché doch op vermakelijk en vooral keiharde wijze in beeld gebrachte achtbaanrit vol geweld. In tegenstelling tot de Wick-film is Ok-ju niet zelf een ballerina, maar slaat de naam van de film op haar vermoorde vriendin. De krankzinnige geweldsorgie begint met een paar spitzen die de voormalig bodyguard opgestuurd krijgt, inclusief een mysterieus briefje.

Weinig plot, heerlijke actie en muziek

Dat het plot verder geen uniek huzarenstukje is, mag de pret dan eigenlijk al niet meer drukken. Strak in beeld gebrachte actie, een dijk van een synthesizer-soundtrack en prettig gestileerde en vooral zeer kleurrijke cinematografie: van dit soort misdaadfilms lusten we er nog wel twintig. Bovendien kun je qua dergelijke tekortkomingen hetzelfde zeggen van John Wick.

Dus ja, fans van John Wick hebben niet één maar twee Ballerina’s om op hun kijklijstje te zetten. Als de Ana de Armas-film qua vechtscènes in de buurt weet te komen van wat ze in Korea neerzetten, dan wordt 2024 een mooi jaar voor actiefilms. Heb je in de tussentijd trek in Zuid-Koreaanse thrillers waarvan ook het drama-component dik in orde is? Deze topfilms scoren nog veel hoger dan Ballerina wat IMDb-score betreft.

Ballerina Netflix Thriller John Wick Ana de Armas
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.