Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Tesla Model S-killer wint op alle fronten, op één detail na

De Tesla Model S Plaid, geroemd om zijn extreme acceleratievermogen, heeft er een concurrent bij: de Lucid Air Sapphire. Deze elektrische auto vermorzelt de creatie van Elon Musk bij een 0 tot 100-sprintje en wordt nu voor het eerst uitgeleverd. Saillant detail: het enige nadeel is dat deze EV nog duurder is.

Wij hebben recent een Lucid Air aan de tand gevoeld en waren te spreken over zijn uitmuntende prestaties. Opvallend genoeg is het de goedkoopste variant die ons inziens de beste keuze is.

Lucid Air Sapphire: 0 tot 100 in 1,89 seconden

Op dit moment is de Lucid Air te verkrijgen als Pure, Touring en GT-uitvoering. Deze hebben respectievelijk 487 pk, 629 pk en 830 pk. Een 1.111 pk sterke Dream Edition verdwijnt langzaam uit het gamma. Vanaf nu is er echter een nieuwe, sterkere uitvoering leverbaar: de Lucid Air Sapphire. Een nachtmerrie voor Elon Musk en Tesla Model S Plaid-bezitters.

Lucid Air Sapphire Tesla Model S Elon Musk elektrische auto EV 0-100
De Lucid Air Sapphire. (Afbeelding: Lucid Motors)

Sapphire is voor Lucid, wat AMG is voor Mercedes. Deze extreme EV komt met een verfijnd onderstel, carbon-keramische remmen en een krankzinnige 1.234 pk onder je rechtervoet. Genoeg om in 1,89 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur te accelereren, zo zegt Lucid.

Nachtmerrie voor Elon Musk en Tesla Model S Plaid

Toegegeven, dat is gemeten met een zogeheten one foot rollout. Een meetmethode waarbij de timing-sensor pas begint te tellen als de auto al enkele centimeters op gang is. Maar goed, Elon Musk hanteert ook deze meetmethode voor zijn 1.020 pk sterke Tesla Model S Plaid, en die weet de 0 tot 100-sprint ‘slechts’ in 2,1 seconden.

Eerste Tesla Roadster 2.0 de weg op zonder medeweten Elon Musk

Een wereldse prestatie van Lucid, zeker gezien de Rimac Nevera, een hypercar met bijna 2.000 pk, maar 0,08 seconden sneller is. Hieronder zie je een dragrace tussen een pre-productieversie van de Air Sapphire en een Tesla Model S Plaid (oh, en een Bugatti Chiron).

De Lucid Air Sapphire-modellen zijn afgelopen weekend uitgeleverd aan gelukkige, maar zeker ook welvarende klanten. De Lucid Air Sapphire kost in de Verenigde Staten 249.000 dollar, omgerekend zo’n 235.000 euro. Op dat vlak wint de Tesla Model S Plaid dan weer, die je al voor een kleine 110.000 euro kunt oppikken. Desondanks zal Tesla-baas Elon Musk zich nog eens achter zijn oren krabben. Wellicht dat hij daarom uithaalde naar de Lucid-CEO.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.