Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk heeft kritiek op absurd salaris Tesla-concurrent

De bestbetaalde CEO in de auto-industrie verdiende het afgelopen jaar elf keer meer dan de eerstvolgende. En dat kan op weinig begrip rekenen van de slechts betaalde CEO in de autobranche: Elon Musk. Maar hoeveel salaris verdiende de baas van Tesla-concurrent Lucid Air nou eigenlijk?

Het astronomische salaris van CEO Peter Rawlinson nog even terzijde: vorige week konden we zelf de handen op het stuur van een Lucid Air leggen. En onze deskundige des huizes was zonder meer onder de indruk van de elektrische auto die Tesla het vuur aan de schenen moet leggen.

Elon Musk klaagt over salaris van Lucid Air-CEO

Maar de uitermate puike prestaties van de Lucid Air Pure is niet de reden waarom Peter Rawlinson zichzelf een vorstelijk salaris uitkeert. Sterker nog, de voorbije vijf jaar verloor moederbedrijf Lucid Group maar liefst 50 procent van haar beurswaarde.

lucid air, tesla, elon musk, salaris, CEO
(Afbeelding: Google)

Desondanks kreeg CEO Peter Rawlinson maar liefst 379 miljoen dollar voor bewezen diensten in 2022. Ter vergelijking: de op één na bestbetaalde CEO in de auto-industrie was Mary Barra van General Motors, met een salaris van 34,1 miljoen dollar, zo’n elf keer minder. De totale winst van Lucid Air in datzelfde jaar? ‘Slechts’ 608 miljoen dollar, ofwel minder dan het dubbele van het salaris van de baas.

Dit rijkelijke salaris roept ook vragen op in de autowereld. Bij Elon Musk, de op één na rijkste man ter wereld en CEO van concurrent Tesla, gingen in ieder geval de alarmbellen af.

Elon Musk is overigens de slechtst betaalde CEO in de autobranche met een salaris van 0 dollar in 2022; een loonconstructie die niet heel ongebruikelijk is in Silicon Valley. Maar, wat de baas van Tesla blijkbaar niet wist, is dat Lucid Air in 2021 werd overgenomen door een investeringsmaatschappij om het autobedrijf op de beurs te lanceren. Daar plukt CEO Peter Rawlinson nu de vruchten van. Op basis van behaalde doelstellingen wat de marktkapitalisatie van Lucid Air betreft, werd een deel van zijn aandelen onvoorwaardelijk. En daardoor kon hij flink cashen.

JalopnikDrive Tesla Canada

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.