Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 18 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Het vage salaris van Mark Zuckerberg en de andere Meta-bazen

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, keert Mark Zuckerberg zichzelf geen rooie cent uit. Toch verdient de CEO van Meta een heel stevige boterham. Hoe kan dat? En hoeveel salaris verdienen de andere bazen bij het social mediabedrijf? Scrol voor het overzicht naar de tabel in dit artikel.

In het jaarlijkse verslag aan de aandeelhouders van het moederbedrijf van Facebook staan alle verloningen die de managers van het hoogste kader in 2022 ontvangen hebben. En wat blijkt? Mark Zuckerberg is de enige van de hoge piefen bij Meta die behalve één symbolische dollar geen salaris kreeg.

De verloning bij het moederbedrijf van Facebook

In het hoogste kader vinden we de leidinggevende rollen terug zoals de CEO, CFO, CTO en COO. Maar de verloning voor het upper management bij Meta bestaat niet louter uit een vast jaarlijks of maandelijks bedrag. Behalve Mark Zuckerberg zelf, krijgen de directeuren helemaal bovenaan de economische voedselketen een salarispakket dat bestaat uit drie verschillende bronnen van inkomsten.

  1. Basissalaris
  2. Prestatiegebonden, geldelijke beloning
  3. Aandelen

Volgens Meta worden de beloningen elk jaar getoetst en bijgesteld aan de hand van de salarissen bij andere, gelijkaardige techbedrijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Netflix, Amazon, Paypal en Uber, waar de beloningsstructuur hetzelfde is.

De vaste salarisbedragen en voorwaarden voor de prestatiegebonden beloningen zijn uiteraard wel zelf door Meta bepaald. En die incentives zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Om extra loon te vangen, moeten hoge Facebook-piefen aan de volgende, vage parameters voldoen.

  • Blijven werken aan de belangrijkste sociale problemen van het internet en Meta, zoals privacy, veiligheid en beveiliging
  • Bouw nieuwe ervaringen die het leven van mensen vandaag zinvol verbeteren om nog grotere dingen in de toekomst te verwezenlijken
  • Blijf Meta opbouwen door de miljoenen bedrijven te steunen die op onze diensten vertrouwen om te groeien en banen te creëren
  • Transparanter communiceren over wat Meta doet en welke rol onze diensten spelen in de wereld

Naast deze wollige beloningen en een vast salaris krijgt het hoogste kader bij Meta evenwel aandelen in het bedrijf. Alleen zijn deze pas aan te wenden na een bepaalde periode en staat van dienst. Het is dus niet mogelijk om alle aandelen in een keer van de hand te doen, en daarna ontslag te geven. Deze restricted stock units stellen vaak gigantische bedragen voor en dienen dus voornamelijk als wortels om directeuren lang in dienst te houden.

Het salaris van de directeuren bij Meta

Nu je de volledige salarisstructuur bij Meta als een volleerde HR-manager begrijpt, schotelen we de hallucinante bedragen voor die het upper management in 2022 heeft ontvangen.

Persoon
Functie
Totaal
Salaris 2022
Vast
Salaris
Bonus Waarde
Aandelen
Andere
Compensaties
Susan Li
Chief Financial Officer
$ 15.209.487 $ 722.338 $ 575.613 $ 13.882.838 $ 28.698
Christopher Cox
Chief Product Officer
$ 22.591.304 $ 893.846 $ 940.214 $ 18.510.451 $ 2.246.793
Javier Olivan
Chief Operating Officer
$ 21.267.164 $ 987.046 $ 786.552 $ 18.510.451 $ 983.115
Andrew Bosworth
Chief Technology Officer
$ 20.261.878 $ 896.738 $ 714.588 $ 18.510.451 $ 140.101

Mark Zuckerberg is een geval apart dat we hieronder in meer detail bespreken.

Het salaris van Mark Zuckerberg in 2022: 1 dollar

Meta moet uiteraard geen schrik hebben dat de CEO en oprichter van het bedrijf plots naar de concurrentie overstapt. Het salaris van Mark Zuckerberg valt in theorie dus wel onder dezelfde voorwaarden, maar de uitvinder van Facebook verkiest er op eigen vraag voor om geen vast loon, aandelen of incentives te ontvangen. Wel kreeg hij ettelijke miljoenen aan ‘compensatie’.

Aangezien hij een publiek persoon is die overal ter wereld herkend wordt, heeft Mark Zuckerberg te allen tijde beveiliging nodig. De kosten daarvan komen op de rekening van Meta. Bovenop deze uitgaven, krijgt de CEO ook een jaarlijkse toelage van 14 miljoen dollar om extra, onvoorziene beveiligingsmaatregelen te kunnen nemen indien de situatie dat vereist.

“De kosten van het beveiligingsprogramma van onze CEO variëren van jaar tot jaar, afhankelijk van de vereiste beveiligingsmaatregelen, zijn reisschema en andere factoren”, luidt het in het jaarlijkse verslag aan de aandeelhouders van het moederbedrijf van Facebook. “Meta is van mening dat deze kosten gepast en noodzakelijk zijn in het licht van het dreigingslandschap en het feit dat Mark Zuckerberg heeft verzocht slechts 1 symbolische dollar aan jaarsalaris te ontvangen zonder bonusbetalingen, aandelenbeloningen of andere aanmoedigingsvergoedingen.”

Compensatie van 27 miljoen dollar

Samen met de beveiligingskosten draait Meta ook op voor de persoonlijke reiskosten van de privéjet van Mark Zuckerberg. De CEO ontvangt dus geen vast salaris, maar kreeg in 2022 wel een totale compensatie van ruim 27 miljoen dollar, waarmee hij nog steeds de best betaalde werknemer van het hele bedrijf is.

Neem het hele jaarverslag van Meta door om alle cijfers en het salaris van Mark Zuckerberg zelf uit te spitten. Of check hoe je dankzij een nieuwe AI-tool even rijk kan worden als de social media-magnaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.