Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix gaat populair genre dit jaar compleet opblazen

Een yakuza die huisvader wordt, goden die tegen mensen vechten: we zijn in de wondere wereld van anime beland. Oftewel, Japanse animatieseries. Waar in het Westen bij cartoons toch vooral aan series en films voor kinderen denken, is animatie in Japan juist een kunstvorm, een medium waar ook volwassenen van genieten. Steeds vaker ook hier, dankzij Netflix.

Sterker nog, praktisch elk jaar zijn de grootste bioscoopfilms in Japan animatiefilms voor volwassen. Individuele animators kunnen er uitgroeien tot supersterren, talenten die met een zeer herkenbare stijl de climax van bijvoorbeeld een gevecht in beeld kunnen brengen. Check alleen al de video’s in ons artikel met de meest brute anime die op Netflix staan.

Netflix blaast anime op in 2021

Het checken waard dus. Zit er niks tussen wat je aantrekt? No worries. Dit jaar komen er namelijk maar liefst 40 nieuwe anime-titels bij op Netflix. Dat heeft de streamingdienst begin deze week aangekondigd tijdens AnimeJapan 2021, in Tokyo.

Dat is dubbel zoveel als het bedrijf vorig jaar uitbracht. “We willen er trots op kunnen zijn dat we de beste entertainmentbestemming zijn met content van hoge kwaliteit”, aldus Taiki Sakurai, de belangrijkste anime-producer van Netflix, tegenover Bloomberg. “De groei van ons bedrijf houdt rechtstreeks verband met de groei van onze anime.”

Dat is niet zo vreemd. Anime als medium is de afgelopen jaren explosief gegroeid, wereldwijd. Een flink deel van de tientallen anime-series en films die elk kwartaal in Japan uitkomen zijn lastig internationaal te verkrijgen, met grootschalige piraterij als resultaat. Attack on Titan, My Hero Academia, Demon Slayer, Jujutsu Kaisen: een groot aantal van de meest online besproken series van het afgelopen jaar waren anime.

36 miljard dollar

De wereldwijde anime-markt tikte vorig jaar de 23 miljard dollar aan. Volgens Bloomberg zal de markt doorgroeien tot wel 36 miljard dollar in 2025. Oftewel, aan alle kanten is er ruimte om als streamingdienst marktaandeel te veroveren.

Netflix moet ook wel: concurrent Sony kondigde in december aan dat het anime-streamingdienst Crunchyroll voor 1.2 miljard dollar wil gaan overnemen. Daarmee heeft Sony het grootste deel van de anime-markt internationaal in handen.

Videogames en grote franchises

Ondertussen zit Netflix dus ook niet stil, met veertig titels alleen al voor 2021 in de pijplijn. Tot nu toe was de kwaliteit te wisselvallig en mist het bedrijf grote franchises, maar daar komt rap verandering in. Helaas heeft Netflix amper namen bekendgemaakt voor die waslijst van veertig nieuwe titels, maar we kennen dankzij eerdere nieuwsberichten al enkele grote namen.

De streamingdienst is flink aan het investeren in het adapteren van videogames en filmfranchises in anime-vorm. Zo kun je de komende jaren rekenen op anime van Asassin’s Creed, Tomb Raider, King Kong, Resident Evil en Cyberpunk 2077.

En voor dit jaar? Voor dit jaar hebben we een aantal veelbelovende Originals om naar uit te kijken. Yasuke gaat over een Afrikaanse samoerai in het feodale Japan en komt op 29 april uit. De makers kregen jaren om slechts zes afleveringen te realiseren, met oogstrelende animatie als resultaat.

Goden versus mensen

Daarnaast kijken we uit naar Record of Ragnarok, een brute vechtserie die compleet draait om een toernooi waarin de sterkste goden tegen mensen vechten. Het voortbestaan van de mensheid staat op het spel. Een schitterend excuus om brute gevechten op je beeldscherm te toveren, met alle goddelijke superkrachten van dien. En dus nog 38 andere series die nog niet (geheel) onthuld zijn.

Ja, 2021 wordt een mooi jaar om kennis te maken met de verrassend diverse wereld van anime. Nog niet thuis in het genre? Check dan ons lijstje met de beste anime op Netflix om mee te beginnen:

Genre-ontstijgend, hard en mooi: 8 x de beste anime op Netflix

Bloomberg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.