Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Morbius breekt treurig Marvel-record X-Men: Dark Phoenix

De Sony Pictures-film Morbius heeft een ongewild record gepakt. Een diepterecord van Marvel-film X-Men: Dark Phoenix is de boeken uit.

Hou je vast, het is een wat ingewikkeld record. Morbius is nu de film binnen het Marvel-universum met de grootste val in het tweede box office-weekend.

Marvel-record Dark Phoenix gebroken

In het openingsweekend harkte Morbius wereldwijd 84 miljoen dollar binnen, in het tweede weekend slechts 9,9 miljoen. Dat is een val van 73.9%.

X-Men: Dark Phoenix (2019), tot voor kort houder van dit record, maakte in het tweede box office-weekend een val van 71.5%. Daarna volgt de reboot van Fantastic Four uit 2015, met een val van 68,2%.

Morbius-ellende

Met 16 procent was het op Rotten Tomatoes dan ook verre van een goede film volgens recensenten. En check vooral ook de reacties van fans. Wellicht hield dat bioscoopgangers tegen na het eerste weekend.

Desalniettemin had de film een budget van zo’n 75 tot 83 miljoen dollar, dus wellicht speelt de productie net aan quitte.

Morbius had sowieso al een moeilijke start. De film ging vlak voor de Covid-uitbraak in productie, maar kwam daarom twee jaar op zijn gat te liggen. Daarnaast werd er flink in geknipt en geplakt, wat de film, naar verluidt, een rommeltje heeft gemaakt. Ondanks het feit dat superster Jared Leto (die ook de Joker speelde) de hoofdrol heeft, bleek de film over een antiheld/superheld-vampier maar niet aan te slaan.

Geen binding met Marvel

Het heeft Morbius ook niet geholpen dat het hoofdpersonage geen echte aansluiting vond in het Marvel-universum. Exact hetzelfde gebeurde ook met Venom. Hoewel laatstgenoemde nog even Spider-Man aanstipte in een post-credit scène, kwam Spidey ook daar nergens voorbij. Sony schiet zichzelf wat dat betreft in de voet om niet vaker aansluiting te vinden met Spider-Man of zelfs Disney en Marvel om daarmee de personages belangrijk te maken.

Morbius was in eerste instantie bedoeld als opzet voor een film over de Sinister Six; een groep bad guys onder wie Vulture (gespeeld door Michael Keaton), Doc Oc (gespeeld door Alfred Molina) en Mysterio (Jake Gyllenhaal). Ook werd er gehint naar een cross-over tussen Morbius en Venom. Dat idee is ook nooit van de grond gekomen.

Sony Pictures, come on

De val van 84 miljoen dollar in het eerste weekend naar slechts 9,9 miljoen dollar is voor Sony dus extreem pijnlijk, en een diepterecord. Op een of andere wijze weet Sony Pictures simpelweg niet echt hoe ze catchy superheldenfilms moeten maken.

In alle eerlijkheid hopen we op twee potentiële stappen van Sony. Of ze gaan vaker en beter samenwerken met Disney en Marvel, of ze verkopen deze interessante personages. Want op dit moment maakt het Japanse bedrijf er een enorm potje van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.