Pim Jansen
Pim Jansen Huizenmarkt 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Je maximale hypotheek met beiden een minimumloon in 2024

Kun je met een minimumloon een huis kopen in Nederland? In je eentje wordt het lastig, maar met zijn tweeën zijn er mogelijkheden. Dit is je maximale hypotheek met beiden het minimale salaris in 2024. Let wel, het gaat om een indicatie.

Ook alvast handig om te weten: in 2024 kun je extra lenen voor een duurzaam huis. Hoe hoger het energielabel, des te hoger de hypotheek. Lees in een eerder artikel hoeveel je extra kunt lenen op basis van het energielabel. Goed om te weten, vooral als je een huis koopt met een dubbel minimumloon.

Maximale hypotheek met dubbel minimumloon 2024

Het minimumloon is in 2024 voor het eerst sinds de invoering in 1969 gebaseerd op een wettelijk uurloon. Lees hier hoeveel dat is per leeftijd. Voor een hypotheek gaan we er in ons rekenvoorbeeld van uit dat je 21 jaar of ouder bent, waarmee je uitkomt op 13,27 euro per uur. Feit is dat het minimumloon hierdoor hoger uitkomt dan vorig jaar en je mogelijk dus meer kunt lenen.

Voor de maximale hypotheek met een dubbel minimumloon gaan we ervan uit dat jij en je partner een werkweek van 40 uren hebben, waarmee je in 2024 per persoon uitkomt op 2.318 euro per maand. Dat is een jaarsalaris van 27.816 euro. Ook de vakantietoeslag van 8% telt mee, waarmee het totale jaarsalaris per persoon op 30.041 euro uitkomt.

Indicatie: zoveel kun je lenen voor een huis

In de rekentool van het onafhankelijke Independer gaan we uit van een stel van 35 en 30 jaar oud met allebei een minimumloon en geen schulden of leningen. In dat geval is de maximale hypotheek 268.796 euro op basis van 3,6% rente en een rentevaste periode van 10 jaar. De maandlasten zouden volgens de berekening dan 1.222 euro zijn.

Nogmaals, dit is een indicatie. Je uiteindelijke maximale hypotheek met een dubbel minimumloon is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daarom ontkom je niet aan een afspraak met een hypotheekadviseur. Hoe dan ook, voor 268.796 euro kun je deze vrijstaande villa in Zeeland kopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.