Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 6 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit vrijstaande huis koop je al met beiden een minimumloon

We hebben een vrijstaande woning op Funda gevonden die je als tweeverdieners kunt kopen met beide een minimumloon in 2024. Moet je wel verhuizen naar Friesland.

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning ligt in Nederland al ver boven de 4 ton. Dat vraagt om een hypotheek die met een modaal, maar zeker met een minimuminkomen niet te betalen is. Deze vrijstaande woning in Friesland kun je met twee minimuminkomens wél bekostigen.

Begeef jij je als single op de woningmarkt en moet je het doen met één minimuminkomen? Zelfs dan is er af en toe nog een woning te vinden, zo blijkt. Deze halfvrijstaande Funda-woning is ook met een enkel minimumsalaris te betalen. Althans, als tweeverdieners.

Spotgoedkope vrijstaande woning op Funda

Een vrijstaande Funda-woning, rustige, doodlopende straat, een tuin van ruim 60 vierkante meter en de o zo geliefde karakteristieke kenmerken waar je voor een huis in de randstad de hoofdprijs voor betaalt. In Friesland is zo’n type woning te koop voor een vraagprijs van – hou je vast – 175.000 euro.

Het huis stamt uit 1810, maar is sindsdien gelukkig wel onderhouden. Zo wordt het vrijstaande huis volgens Funda verwarmd met een zogenoemde ‘finoven’, die weinig hout nodig heeft om het huis te verwarmen. Daarnaast zijn de muren gestuct met leem, dat warmte-regulerend werkt. Klinkt veelbelovend, maar vooralsnog heeft de woning een energielabel G.

Naast het huis van 61 vierkante meter koop je een extra externe bergruimte van 18 vierkante meter en een perceel van nog eens 148 vierkante meter. Het huis heeft twee slaapkamers en overal in de woning word je omringd door houten draagbalken. Ook glas-in-lood liefhebbers kunnen hun hart ophalen.

De benodigde hypotheek

Als we uitgaan van een hypotheek van 175.000 euro met een rentevaste periode van 10 jaar tegen een rente van 3,64 procent worden de bruto maandlasten naar schatting 800 euro. Daarbij wordt uitgegaan van een looptijd van 30 jaar en een hypotheek inclusief Nationale Hypotheek Garantie.

En voor zo’n hypotheek kom je met twee keer een minimuminkomen in principe in aanmerking. Verdien je beiden een minimumloon in 2024 en heb je verder geen schulden of leningen? Dan kun je volgens de rekentool van het onafhankelijke Independer uitgaan van een maximum hypotheek van 268.796 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.