Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 5 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

In deze sectoren stijgt het salaris in 2024 het hardst

De salarissen in Nederland liggen behoorlijk uiteen. En ook per sector zijn de verschillen groot, als we de stijgingen van de cao-lonen volgen. Gemiddeld gingen we er in vergelijking met vorig jaar bijna 7 procent op vooruit qua salaris. In deze sectoren zijn de lonen het hardst gestegen.

Mocht jij je zittende kantoorbaan zat zijn? Dan biedt wellicht een leven als postbezorger uitkomst. Postbodes krijgen er dankzij een nieuwe cao bij PostNL zo’n 4.457 euro bij. Maar om bij het snelst stijgende cao-salaris aan te haken, kun je beter het onderwijs in.

Gemiddelde loonstijging

In het eerste kwartaal van 2024 waren de lonen om precies te zijn 6,8 procent hoger dan op hetzelfde moment een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat cijfer is gebaseerd op 97 procent van alle cao’s. In Nederland valt zo’n driekwart van de werknemers onder een cao.

Gunstig dat die cao-lonen zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar we hebben ook nog steeds te maken met inflatie. De reële loonontwikkeling komt tot nu toe in 2024 uit op een stijging van 4,3 procent.

Percentuele stijging van salaris per sector

Toch kan niet iedere sector spreken van een dergelijke stijging in salaris. Waar de sector ‘verhuur en handel van onroerend goed’ er in het eerste kwartaal 12,4 procent op vooruit ging, stegen de lonen in de financiële dienstverlening met ‘slechts’ 4,2 procent.

In onderstaande tabel vind je de loonstijgingen per sector. De genoemde percentages zijn de percentuele verandering ten opzichte van een jaar eerder.

SectorPercentuele loonstijging
Verhuur en handel onroerend goed12,4
Onderwijs10,2
Horeca10,1
Landbouw, bosbouw
en visserij
8,2
Handel7,9
Gezondheids-
en welzijnszorg
7,7
Verhuur en overige
zakelijke diensten
7,3
Specialistische
zakelijke diensten
6,3
Overige dienstverlening6,2
Energievoorziening6,1
Informatie en
communicatie
6,0
Waterbedrijven
en afvalbeheer
5,6
Cultuur, sport
en recreatie
5,4
Openbaar bestuur
en overheidsdiensten
5,3
Bouwnijverheid5,2
Industrie5,2
Vervoer en opslag4,4
Financiële
dienstverlening
4,2
Bron: CBS, cao-loonstijging per sector

Ook in het onderwijs zijn de lonen dit jaar flink gestegen, ten opzichte van vorig jaar. In deze sector zijn medewerkers er 10,2 procent op vooruit gegaan. Dit salaris verdiende je eind vorig jaar als docent op een middelbare school.

Het salaris van een electricien

Benieuwd naar het salaris van een elektricien in Nederland – die Jan Modaal inmiddels voorbij heeft weten te streven? Check hier wat je als elektricien in Nederland verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.