Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van een elektricien, die Jan Modaal voorbij is in 2024

Als elektricien zit je wel goed in de huidige arbeidsmarkt, en de behoefte aan technisch personeel wordt alleen maar groter. Jan Modaal zie je inmiddels in de achteruitkijkspiegel. We duiken in het salaris dat je kunt verwachten met een MBO-opleiding.

Een elektricien is een technicus die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. Dit werk omvat vaak het aanleggen van bedrading, het installeren van panelen en schakelaars en het opsporen en oplossen van problemen of storingen in elektrische systemen. 

Er is enorm veel vraag naar elektrisch personeel, dus na je technische MBO-opleiding heb je een soort van garantie op een baan. Bovendien is het nog bevredigend werk ook: je bent met je handen bezig, zit niet de hele dag naar een scherm te kijken en kunt iets wat anderen niet kunnen.

Het salaris van een elektricien na een MBO-opleiding

Bij de meeste vacatures voor elektricien of elektromonteur heb je een MBO 4-opleiding nodig in de Elektrotechniek, Elektronica of Mechatronica. Je uiteindelijke salaris is natuurlijk afhankelijk van ervaring, het bedrijf en de exacte functie.

Maar een algemeen beeld is zeker wel te geven. In de meeste vacatures voor een elektricien of elektromonteur met MBO 4-opleiding staat een salarisindicatie van 2.600 tot 3.600 euro bruto per maand, met uitschieters naar de 4.000 euro of 5.000 euro bruto per maand voor meer ervaren functies. Het startloon is in ieder geval al een stuk meer dan het minimumloon in 2024.

Ervaren elektriciens passeren Jan Modaal in 2024

De meeste ervaren elektriciens en elektromonteurs gaven in 2023 aan tussen de 3.500 euro en 4.000 euro bruto per maand te verdienen. Gemiddeld een salaris van 45.000 euro per jaar. En dat is in 2024 net als de meeste andere lonen in Nederland ongetwijfeld nog wat gestegen.

Daarmee kunnen we concluderen dat een ervaren elektricien Jan Modaal voorbij is in de salarisrace. Die moet het doen met het modaal inkomen van 44.000 euro bruto in 2024. Een toch wel historische inhaalactie op de maatschappelijke ladder. MBO-banen groeien sowieso in status en salaris, getuige deze top 10 bestbetaalde beroepen. Ja, er gaan ook dingen goed in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.