Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

6 beroepen met baangarantie en salaris tijdens omscholing

Een carrièreswitch is nooit te laat. En met een goede greep van de arbeidsmarkt maak je een weloverwogen keuze waar je later geen spijt van krijgt. Dit zijn 6 kansrijke beroepen met een gratis of betaalde omscholing, met daarbij ook het gemiddelde salaris.

Als extra vergrootglas om je speurtocht op de arbeidsmarkt tot een goed einde te brengen, kun je elke vacature altijd vergelijken met het gemiddelde salaris in Nederland per opleiding, ervaring en provincie.

Kansrijke beroepen met gratis of betaalde omscholing

Volgens de Nationale Beroepengids is er in 2023 zowel nood aan technisch, IT- als verzorgend personeel. Een bijkomstig voordeel bij deze knelpuntberoepen is dat er vaak de mogelijkheid bestaat om je gratis of zelfs betaald te laten omscholen. Bovendien is het gemiddelde salaris niet verkeerd.

Webdeveloper

Uiteraard zijn webdevelopers nog steeds heel erg in trek en is het een erg kansrijk beroep. Dat blijkt uit de vele aangeboden traineeships waarbij je zonder ervaring meteen een goed salaris verdient. Tijdens de omscholing krijg je meestal minstens 2.500 euro bruto per maand. Op vacaturewebsite Indeed vind je gelijk een hoop opties.

Verzorgende IG

Een verzorgend IG voert verpleegkundige taken uit voor hulpbehoevende mensen. Via de Nationale Beroepengids kun je solliciteren voor een omscholing voor dit veelgevraagde beroep. Eens je bent aangenomen, verdien je tussen 12,90 en 16,40 euro per uur. Na deze opleiding van 15 tot 24 maanden ben je gediplomeerd en kun je zowel als zelfstandige of bij een verpleeghuis aan de slag.

Schilder

Voor 50-plussers – maar ook jongeren natuurlijk- is een opleiding tot schilder een uitgelezen kans om een fysiek zwaar beroep om te ruilen. Eigenschappen als geduld, zorgvuldigheid en grondigheid zijn er een stuk belangrijker dan brute kracht. Tijdens de omscholing via de Nationale Beroepengids verdien je een startsalaris van 2.100 euro bruto per maand. Het gemiddelde maandsalaris van een schilder ligt op 2.800 euro bruto per maand, en je zal nooit zonder werk zitten.

CNC Operator

Als CNC operator ben je een schakel tussen technologie en industrie. Met hoogtechnologische machines maak je allerhande productonderdelen die in de meest uiteenlopende sectoren kunnen gebruikt worden. Gedurende omscholing van 8 weken verdien je tussen 2.150 en 2.450 euro bruto per maand. Daarna kun je met een certificaat van dit kansrijk beroep de arbeidsmarkt op.

Lasser

Ook aan lassers is er vrijwel altijd een gebrek, waardoor je goed kunt verdienen en garantie hebt op werk. De gratis omscholing van de Nationale Beroepengids duurt 14 weken, waarvan je voor de laatste 10 een stagevergoeding vangt. Erna krijg je mits goed functioneren een contract en verdien je een startsalaris van 2.300 euro bruto per maand.

Monteur

Volgens de Nationale Beroepengids is monteur het meest gevraagde en kansrijke beroep in 2023. Momenteel zouden er bijna 10.000 (!) vacatures voor open staan. Voor zowel elektro– als installatiemonteur duurt de gratis omscholing 14 weken, waarvan de laatste tien met stagevergoeding. Meteen erna krijg je een contract met een salaris van 2.200 euro bruto per maand.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.