Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Je maandlasten bij een hypotheek voor de gemiddelde huizenprijs

Funda ken je uit je hoofd en het gesprek met de hypotheekadviseur zit erop. Maar wat worden dan je maandlasten? Dit betaal je per maand, bij een hypotheek tegen de gemiddelde huizenprijs.

Of je nu koper of huurder bent, een energierekening hebben we allemaal. Voor veel huishoudens een grote kostenpost. Maar er is goed nieuws; de energierekening daalt in 2024.

De gemiddelde huizenprijs

In het laatste kwartaal van 2023 was de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland 434.000 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan de start van 2023 lag dat nog op 397.000 euro. De gemiddelde huizenprijs over 2023 is uitgekomen op een bedrag van 416.153 euro.

Volgens schattingen van een onafhankelijk informatieplatform over makelaarkosten, zal de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in 2024 uitkomen op een bedrag van 432.000 euro.

De maandlasten met een gemiddelde hypotheek

Stel dat je dit jaar een huis aanschaft tegen de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning. Dat huis financier je volledig met een hypotheek, dan is er een hypotheek van 432.000 euro nodig.

Om de maandlasten te berekenen maken we gebruik van de maandlasten-calculator van zowel De Hypotheker als Independer. We gaan uit van een annuïteitenhypotheek, een rentevaste periode van 10 jaar en een rentepercentage van 3,59 procent. Daarnaast gaan we uit van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

De indicatieve maandlasten zijn volgens beide calculators rond de 1.960 euro bruto per maand. Voor een hypotheek van 432.000 euro kun je dus rekenen op maandlasten van een kleine 2.000 euro bruto. De indicatieve netto maandlasten bedragen zo’n 1.535 euro.

De genoemde bedragen zijn slechts indicaties van de maandlasten. In de praktijk kunnen bedragen per persoonlijke situatie verschillen.

Stijlvol mini-huis uit 2013 te koop voor helft gemiddelde Funda-prijs

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.