Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze vrijstaande Funda-woning koop je met één modaal salaris

De woningmarkt blijft krap. Maar af en toe komen we op Funda een unieke woning tegen, die ook nog voor de singles op de huizenmarkt te betalen is. Dit vrijstaande huis kun je met een hypotheek gebaseerd op één modaal inkomen bekostigen.

Gemiddeld betaal je voor een koopwoning in Nederland ruim 400.000 euro. Dat is voor een alleenstaande Jan Modaal niet te betalen. Maar mocht je zin hebben in een groene, sociale woonomgeving in Noord-Brabant, dan is dit wellicht de woning voor jou.

Verdien jij een minimumloon? Dan past deze halfvrijstaande woning misschien nog beter in jouw prijsklasse.

Betaalbaar vrijstaand wonen

Deze vrijstaande kleine Funda-woning staat in het westelijke deel van Valkenswaard, om precies te zijn in Het Gegraaf. Dit zogenoemde Tiny House is onderdeel van woonproject Tiny Wedert. Samen met de medebewoners van het project ben je verantwoordelijk voor een gezamenlijke tuin en het onderhoud van de omgeving.

Deze vrijstaande Funda-woning koop je met één modaal salaris 2
(Afbeelding: Funda / Niels de Cort Makelaars & Woonadvies)
Deze vrijstaande Funda-woning koop je met één modaal salaris 1
(Afbeelding: Funda / Niels de Cort Makelaars & Woonadvies)

De woning heeft een gebruiksoppervlak van zo’n 42 vierkante meter. Je hebt een benedenverdieping van zo’n 31 vierkante meter en een bovenverdieping van zo’n 11 vierkante meter. De vraagprijs bedraagt 155.000 euro kosten koper, wat neerkomt op een vierkante meterprijs van 3.690 euro. Toch ben je er alleen met de aankoop van de woning nog niet. Het huis staat namelijk op grond die gehuurd moet worden. De maandelijkse huur voor de grond waar de woning op staat bedraagt 350 euro per maand.

Je maandlasten voor de hypotheek

Stel dat je een hypotheek afsluit voor 155.000 euro, dan komen je bruto maandlasten naar schatting uit op zo’n 730 euro. In dat geval houden we rekening met een annuïteiten-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, tegen een rente van 3,89 procent.

Maar met alleen de hypotheek ben je er in dit geval nog niet. Daar bovenop komt namelijk nog de maandelijkse huur van de grond van 350 euro. Je maandlasten komen uit op een bedrag van 1080 euro per maand.

Het modaal inkomen is dit jaar geraamd op 44.000 euro bruto, inclusief vakantiegeld. Met dat inkomen wordt je maximale hypotheek geschat op zo’n 210.000 euro per maand, volgens rekentool van onafhankelijke vergelijkingswebsite Independer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.