Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 14 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris heb je nodig voor hypotheek op gemiddelde huizenprijs

De gemiddelde huizenprijs in Nederland is 432.000 euro in het eerste kwartaal van 2024. Niet zomaar een hypotheek. Maar wat voor salaris heb je daar eigenlijk voor nodig?

Door de oververhitte huizenmarkt in Nederland kan een basisschoolleraar nauwelijks nog in een grote stad wonen, laat staan een politieagent. En voor de gemiddelde huizenprijs komen deze essentiële beroepen al helemaal niet in aanmerking.

Gemiddelde huizenprijs in Nederland anno 2024

De gemiddelde huizenprijs in Nederland is volgens het Kadaster 432.000 euro in het eerste kwartaal van 2024. Verwacht wordt dat dit in het tweede kwartaal iets omhoog gaat.

Het Kadaster publiceert de gemiddelde huizenprijs in samenwerking met het CBS. Dit gebeurt op basis van het aantal transacties en de eigendomsoverdrachten bij de notaris.

Hypotheek en het benodigde salaris

Duidelijk, maar hoeveel salaris moet je ontvangen om een hypotheek op een huis met de gemiddelde huizenprijs te krijgen? We gaan uit van één of meerdere kopers zonder schulden of leningen en zonder overwaarde op een eerder huis of extra eigen inleg.

Volgens de onafhankelijke rekentool van Independer heb je voor de genoemde hypotheek minimaal een inkomen van 86.000 euro bruto per jaar nodig. Dat is je salaris over een heel jaar, inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Je maximale hypotheek is dan 435.081 euro, iets hoger dan de gemiddelde huizenprijs. Dit op basis van 3,77% rente en een rentevaste periode van 10 jaar. De geschatte maandlasten zijn in dit geval 2.019 euro en het is berekend op een huis met het meest voorkomende energielabel B.

Let wel: dit zijn indicatieve bedragen. Uiteindelijk verschilt de maximale hypotheek per persoonlijke situatie.

Het salaris van de doorsnee Nederlander

Dan is het natuurlijk ook interessant om te weten wat het inkomen van de doorsnee Nederlander én zijn of haar maximale hypotheek is. Tipje van de sluier: om de gemiddelde huizenprijs te trotseren, heb je bijna twee keer het salaris van Jan Modaal nodig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.