Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel leen je extra voor een huis per energielabel, tot 50.000 euro

Er heerst aanhoudende hitte op de huizenmarkt. Toch wordt er dit jaar meer financiële ruimte gemaakt voor nieuwe kopers. Zoveel geld kun je extra lenen voor je hypotheek, mits je ervoor kiest duurzaam te wonen.

Kies je voor één van deze Funda-opknapper? Dan is er genoeg ruimte om te verduurzamen. En kies je bijvoorbeeld voor deze vrijstaande villa met een vraagprijs van 160.000 euro? Dan heb je wellicht ook nog budget over voor een isolatieproject.

Extra hypotheek

In de categorie duurzaam wonen zijn er twee mogelijkheden om een extra hypotheek af te sluiten. Of je kiest voor de aankoop van een woning met een groen energielabel. Of je kiest voor een woning met een niet-zuinig energielabel en je gaat zelf aan de slag om het energielabel op te krikken.

Zelf verduurzamen

Als jij een woning koopt waar nog een hoop op de energierekening te besparen valt, dan kun je een extra hoog hypotheekbedrag lenen. Een lage energierekening, creëert namelijk ruimte voor een hogere hypotheekaflossing.

Voorwaarde is wel dat er dan energiebesparende maatregelen worden getroffen, meldt Rijksoverheid. Voor je hypotheek kan dat tot 20.000 euro schelen. Tref jij energiebesparende maatregelen bij een woning met een energielabel E, F of G? Dan kun je tot 20.000 euro extra hypotheek aanvragen, mits jij de woning dus verduurzaamt.

Ook bij een energielabel C en D zijn er mogelijkheden. Verduurzaam je een woning met een van de genoemde labels? Dan kun je tot een hypotheekbedrag van 15.000 euro extra lenen.

Zoveel extra lenen per energielabel

En dat is niet alles: zelfs bij een woning met energielabel B, A, A+, A++ is er ruimte voor een extra leenbedrag. Voor deze woningen kun je tot 10.000 euro extra lenen als je het energielabel verhoogd.

Energielabel Extra hypotheekbedrag
E, F, G 20.000 euro
C, D 15.000 euro
A, B 10.000 euro
A+, A++ 10.000 euro

Extra hypotheek bij een duurzame woning

Twee linkerhanden en geen trek in een verbouwing? Als je een duurzame woning aanschaft is er sinds dit jaar ook extra leenruimte. Kies je voor de aankoop van een woning met het meest duurzame energielabel A++++? Dan kun je je hypotheek met 50.000 euro extra verruimen.

Voor een woning met energielabel C of D kun je tot 5.000 euro extra lenen. Een A- of B-label levert tot 10.000 euro extra hypotheek op. Bij woningen met een energielabel A+ tot en met A++++ is er de mogelijkheid om tussen de 20.000 en 50.000 euro extra te lenen.

Energielabel Extra hypotheekbedrag
E,F, G 0 euro
C, D 5.000 euro
A, B 10.000 euro
A+, A++ 20.000 euro
A+++ 30.000 euro
A++++ 40.000 euro
A++++* 50.000 euro

*Met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar.

Heb jij vooralsnog een huurwoning en wil je weten met welk bedrag de huurbaas jouw huur dit jaar mag verhogen? Lees hier de huurverhoging in 2024 per type woning.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.