Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Lift is dé Netflix-hit van nu en haalt het niet bij cultfilm Dick Maas

Lift is op dit moment wereldwijd de best bekeken film op Netflix, en dat doet ons direct denken aan de cultklassieker van Dick Maas. Maar eerst aandacht voor de nieuwe hit met Kevin Hart en nog een reeks sterren.

Als je het even niet meer weet op Netflix, dan kun je twee dingen doen: je zoekt een oude jaren 80-klassieker of je volgt de massa. Persoonlijk hebben we een sterke voorkeur voor de eerste optie, maar de massa volgt de massa. In beide gevallen kun je op dit moment uitkomen bij Lift.

Hitfilm Lift op Netflix

In de nieuwe film Lift gaat een professionele dief met zijn ervaren team voor de ultieme roof van 500 miljoen dollar aan goud uit een kluis in een vliegtuig op 10 kilometer hoogte. Dat voelt als makkelijk vermaak en dat is het ook. Maar escapisme is lekker op zijn tijd.

De cast van Netflix-hit Lift wordt aangevoerd door een van de hardst werkende Hollywood-sterren Kevin Hart. Andere castleden zijn onder anderen Gugu Mbatha-Raw (Game of Thrones), Sam Worthington (Avatar), Vincent D’Onofrio (Kingpin in het MCU), Úrsula Corberó (La Casa de Papel) en Billy Magnussen (No Time to Die). Ja, dan mag je zonder te overdrijven spreken van een sterrencast.

Recensies vallen tegen, ondanks sterrencast

Maar wat zeggen de recensenten en het publiek over deze succesvolle film van Netflix, die wereldwijd massaal wordt gestreamd? Welnu, daar kun je beter niet naar kijken als je een negatief vooroordeel wil voorkomen. Onder filmcritici scoort Lift een bedroevende score van 31% op Rotten Tomatoes, terwijl het publiek er slechts een 34% score voor over heeft.

Lift met kevin Hart is de nieuwe Netflix-hit en die haalt het niet bij film Dick Maas
(Afbeelding: Netflix)

Op IMDb is er een voldoende, maar daar is met de rating van 5,5 uit 10 ook alles mee gezegd. Oordeel vooral zelf, de film is nu te streamen op Netflix.

De Lift van Dick Maas (1983)

Zijn we toch blij met onze oorspronkelijke keuze, de cultfilm van Dick Maas, ook bekend van Flodder en Amsterdamned. Deze film, die zweeft tussen de genres horror en thriller, gaat letterlijk over een lift. Eentje met een eigen wil, die slachtoffers maakt.

De film, met onder anderen Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol, werd destijds gemaakt met een budget van 750 duizend gulden. Uiteindelijk werd het de eerste Nederlandse film die door Warner Bros. werd aangekocht voor een wereldwijde release. De Lift van Dick Maas is niet te streamen via Netflix, maar wel via Videoland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.