Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 21 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

8 heerlijke jaren 80-films op Netflix voor een nostalgisch weekend

Het weekend staat voor de deur en het kan wel eens het laatste lenteweekend met druilerig weer worden. Tijd voor een filmweekend vol nostalgie. Acht jaren 80-films die je nu op Netflix kijkt.

Wat betreft films en series van streamingdiensten gaat het steeds meer om kwantiteit dan kwaliteit, vooral op Netflix. Maar gelukkig zijn er ook veel klassiekers te vinden, zoals ze helaas niet meer gemaakt worden. Tijd om deze cinema eens af te stoffen.

Heerlijke films uit de jaren 80 op Netflix

Er zijn weinig bezigheden die hetzelfde goede gevoel geven als het kijken van oude films. De klassieke filmtechnieken, gadgets en mode van weleer, het soms zo prettige trage tempo, de algehele tijdgeest. Nostalgie vervuld van onschuld, met thema’s die vaak nog actueel zijn. Een paar kijktips.

The Breakfast Club (1985)

Het genre coming-of-age is met series als Sex Education, Dickinson en The End of the F***ing World populairder dan ooit. Het zijn tieners (vaak gespeeld door twintigers) die Netflix domineren. Een van de grondleggers van dit genre komt uit de jaren 80 en heet The Breakfast Club. De atleet, de slimmerik, de pestkop, de prinses en de eenling doorbreken de sociale barrières van de middelbare school als ze moeten overblijven op zaterdag. Een van de films die je ieder jaar een keer moet zien.

The Breakfast Club is nu te streamen op Netflix.

Dirty Dancing (1987)

Dirty Dancing is zo’n film die iedereen kent, en dan vooral de muziek, maar die door veel mensen nog nooit is gezien. Gewoon een keer doen, want veel meer jaren 80 ga je het niet vinden met Jennifer Grey en Patrick Swayze. Het plot: tijdens een zomer in de bergen met haar familie wordt de 17 jaar oude Frances verliefd op de ruimdenkende dansleraar van het resort.

Dirty Dancing is nu te streamen op Netflix.

Stand By Me (1986)

Stand By Me is een van de vele jaren 80-films die als inspiratie dienden voor de Netflix-hitserie Stranger Things. Wanneer vier jongens op avontuur in het bos gaan en het lijk van een vermiste tiener zoeken, leren ze gaandeweg enkele waarheden over zichzelf. Een van de jonge hoofdrolspelers is Corey Feldman, die ook in überklassieker The Goonies (1985) speelt. Stand By Me is een coming-of-age avonturendrama dat je als verplichte kost kunt beschouwen.

Stand By Me is nu te streamen op Netflix.

The Karate Kid I, II en II (vanaf 1984)

Komen we uit bij onze favoriete jeugdfilms, die nog steeds niet vervelen. The Karate Kid-trilogie is sinds kort weer te streamen op Netflix en deze jaren 80-films behoeven geen omschrijving meer. Cobra Kai, de spin-off serie met dezelfde acteurs, is eveneens voortreffelijke kost vol nostalgie.

The Karate Kid I, II en III zijn nu te streamen op Netflix.

Coming to America (1988)

Vergeet de reboot uit 2021, alleen het origineel van Coming to America is goed. Eddie Murphy speelt een verwende Afrikaanse prins die in de hoop de ware liefde te vinden naar New York reist. Daar valt hij voor de dochter van een lokaal fastfoodrestaurant.

Coming to America is nu te streamen op Netflix.

Back to the Future (1985)

De jaren 80-film der jaren 80-films is natuurlijk Back to the Future, die je gerust ieder jaar kunt zien. We gaan niet meer uitleggen waar deze film over gaat.

Back to the Future is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.