Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Je maximale hypotheek met het salaris van een makelaar

De huizenmarkt is krap en zonder makelaar is het lastig een voet tussen de deur te krijgen. Maar welk salaris vangt een makelaar zelf eigenlijk? En hoe hoog is de hypotheek die je als makelaar kunt krijgen?

Krijg jij het voor elkaar een huis te kopen tegen de gemiddelde huizenprijs? Dan kun je rekening houden met een prijskaartje van gemiddeld 434.000 euro (op basis van het laatste kwartaal van 2023). De bijbehorende bruto maandlasten komen dan uit op een kleine 2.000 euro.

Het salaris van een makelaar

Er zijn verschillende type makelaars in Nederland. Jaarlijks doet recruitmentplatform 2BConnected onderzoek naar de salarissen binnen de makelaardij. De salarissen zijn gebaseerd op het inkomen van 352 makelaars, de bedragen die verder worden genoemd zijn een indicatie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende functies binnen de makelaardij. Zo zijn er bijvoorbeeld verhuurmakelaars, maar ook assistent makelaars, kandidaat makelaars of registermakelaars. De kandidaat makelaar voert vergelijkbare werkzaamheden uit als de assistent makelaar, maar is nog niet getoetst. Je kunt denken aan begeleiden van bezichtigingen of begeleiden van de aan- en verkoop. De registermakelaar mag ook taxaties uitvoeren.

Functie makelaardijStartsalarisindicatie (bruto per maand)
Assistent makelaar2.757 euro
Kandidaat makelaar3.453 euro
Register Makelaar3.725 euro
Verhuurmakelaar2.696 euro
Bron: 2BConnected, op basis van startsalarissen met 0 tot 2 jaar werkervaring

Als we kijken naar de salaris indicatie van een makelaar op basis van de Nationale Beroepengids, dan vinden we een gemiddeld salaris van 3.816 euro. Ook hier gaat het om bruto maandsalarissen, maar dan om een gemiddelde, ongeacht werkervaring en specifieke functie. Vacaturesite Indeed spreekt van een gemiddeld salaris van 3.808 euro. Dit zijn indicaties gebaseerd op gegevens uit 2023.

Maximale hypotheek van een makelaar

Wat kan een makelaar zelf eigenlijk voor bedrag krijgen, als hij of zij aanklopt bij de hypotheekverstrekker? We gaan uit van een huis-tuin-en-keuken-makelaar met een inkomen van 3.800 euro bruto per maand. Op jaarbasis komt dat neer op een inkomen van 45.600 euro, net iets meer dan het salaris van Jan Modaal in 2024.

We gaan uit van een single makelaar, zonder schulden. De maximale hypotheek die deze makelaar kan krijgen volgens onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer? Om precies te zijn 217.290 euro, met een looptijd van 30 jaar tegen een rente van 3,64 procent met een rentevaste periode van 10 jaar.

Wellicht is deze vrijstaande woning in Friesland met een vraagprijs van 175.000 euro iets voor de makelaar?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.