Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Robert Downey jr. en Chris Evans getekend voor Marvel-terugkeer’

Pak een flinke zak zout erbij, want Marvel-fans worden getrakteerd op het gerucht der geruchten. Robert Downey Jr. en Chris Evans zouden al getekend hebben voor een terugkeer naar het Marvel Cinematic Universe.

Beide sterren namen afscheid van de megafranchise in Avengers: Endgame. Tony Stark legde het loodje, met als resultaat de duurste begrafenis uit de geschiedenis van Hollywood. Steve Rogers brengt de rest van zijn jaren door als tevreden opaatje. Prachtig.

Marvel Studios heeft een noodgreep nodig

Lekker laten zo, zou je zeggen. Helaas is het MCU sindsdien bergafwaarts gegaan, en hoe. Films floppen, recensies zijn genadeloos en Disney-CEO Bob Iger eist dat Marvel Studios terug naar de tekentafel gaat.

Onlangs kwam het onthullende boek The Reign of Marvel Studios uit, waarin drie journalisten je een intrigerend kijkje achter de schermen van de superheldenfilms geven.

MCU Kevin Feige. Marvel Star Wars
Kevin Feige (Afbeelding: EPA/ETIENNE LAURENT)

Daaruit bleek dat Kevin Feige de ultieme noodgreep aan het overwegen is: alles rebooten. Net zoals in de comics continu gebeurt. Het creatief uitbouwen van het MCU met nieuwe gezichten lijkt jammerlijk mislukt te zijn, want Feige overwoog volgens diezelfde journalisten zelfs een comeback voor Black Widow, Captain America en Iron Man. Een zwaktebod, maar vooral ook een echte noodgreep.

Terugkeer originele Avengers

Variety bevestigde dat nieuws later op basis van meerdere bronnen: “Bronnen zeggen dat er gesprekken zijn geweest om de originele gang terug te brengen voor een Avengers-film. Dit zou onder andere betekenen dat Robert Downey Jr.’s Iron Man en Scarlett Johansson’s Black Widow, die beide dood gingen in Endgame, nieuw leven wordt ingeblazen.”

Oké, alles wat je hierboven las komt voort uit gedegen journalistiek van gereputeerde journalisten. Het staat dus buiten kijf dat Feige inderdaad sterk een terugkeer van de originele Avengers aan het overwegen is voor Avengers: Secret Wars, de Endgame van 2027.

‘Iron Man en Captain America hebben al getekend’

Daar komt nu echter een nieuwtje van jewelste bovenop, van een bekende scooper en leaker die zichzelf MyTimeToShineHello noemt op Twitter/X. Hij meldt namelijk dat Robert Downey Jr. al akkoord zou hebben gegeven op een terugkeer naar Marvel. Sterker nog: “Bronnen hebben bevestigd dat Chris Evans ook heeft toegezegd om terug te komen voor Avengers: Secret Wars. Dit was al vóór de staking.”

Waarschijnlijk gaat het dan om epische cameo’s, die bewaard worden voor een laatste gevecht tegen de grote schurk van de film, door Tony Stark en Steve Rogers bijvoorbeeld te laten tijdreizen, of het multiverse als excuus te gebruiken. Het kan nog alle kanten op, want door het gedoe omtrent Jonathan Majors moet Feige ook op zoek naar een nieuwe schurk. Ja, het MCU ligt verhaaltechnisch echt op zijn gat.

Korrel zout en de toekomst

Neem voorlopig dit soort nieuws hoe dan ook met een flinke korrel zout. We weten dat er gesprekken zijn geweest, dus de kans is groot dat het nieuws dat de scooper de wereld in heeft gebracht ook klopt, maar tot een gereputeerde journalistieke bron het bevestigt, houden we nog een slag om de arm. Hoe betrouwbaar de leaker ook lijkt te zijn.

Veel interessanter is de vraag wat dit zou betekenen. Sure, dat je met de terugkeer van de eerste Avengers het publiek weer de bioscoop in kunt lokken, geloven we meteen. Maar wat doe je dan daarna?

Gaat het MCU dan even op pauze, om vervolgens weer hype op te bouwen? Je zou kunnen stellen dat een noodgreep zoals het terugbrengen van geliefde ‘oudjes’ enkel het huidige probleem van de Marvel-films tijdelijk uitstelt.

Zolang Feige en co. niet een nieuwe generatie superhelden/acteurs van de grond krijgt, zal het MCU blijven struikelen. Gelukkig staat er nog een geheim wapen klaar in de coulissen: de onvermijdelijke terugkeer van de X-Men.

Hoe Marvel Studios die nieuwe helden de komende jaren gaat introduceren, zal de sleutel zijn tot de toekomst van het Marvel Cinematic Universe. Tot dan zitten we nog vast in een soort rommelig niemandsland. Wordt vervolgd…

Express

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.