Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Marvel gaat meer superhelden vrouwelijk en inclusief maken

Jon Favreau trapte het Marvel Cinematic Universe (MCU) af met Iron Man in 2008. De rest is geschiedenis. Disney brak alle bioscooprecords en zette een serie aan films neer waar andere studio’s enkel van kunnen dromen. De toekomst? Die wordt vrouwelijk, divers en inclusief.

Natuurlijk zaten er ook mindere films tussen, maar over het geheel kun je enkel concluderen dat Marvel Studios de kwaliteit hoog en de verhalen fris heeft weten te houden. Zeker als je het vergelijkt met het nieuwe ogenschijnlijke dieptepunt dat aartsrivaal DC deze maand uitbrengt.

Marvel Cinematic Universe: kan beter

Toch valt er nog best wat op de superheldenfilms van Marvel aan te merken, afhankelijk van aan wie je ernaar vraagt. Zo duurde het bijvoorbeeld tot de twintigste MCU-film tot een vrouwelijke superheld haar naam in de titel kreeg. Dan hebben we het natuurlijk over Evangeline Lilly in Ant-Man and the Wasp.

En zelfs toen was het geen solofilm: ze moest de titel delen met Paul Rudd als Ant-man. Die film kwam in 2018 uit. Pas het jaar erop, in 2019 dus, introduceerde het Marvel Cinematic Universe zijn eerste vrouwelijke superheld met een eigen film. Brie Larson schreef geschiedenis als Captain Marvel. Ondanks woede onder fans vanwege het casten van Larson wist de film een box office van meer dan 1 miljard dollar aan te tikken.

Diverser en inclusief

Dat smaakt naar meer. Tessa Thompson onthulde onlangs al in een interview dat de toekomst van het MCU om diversiteit en inclusiviteit draait. Zij zal volgend jaar te zien zijn in Thor: Love and Thunder.

Dat Marvel Studios-baas Kevin Feige, de architect achter het MCU, daar serieus in is, blijkt wel uit een nieuwe leak. De doorgaans goed ingelichte leaker Daniel Richtman claimt via zijn enkel tegen betaling toegankelijke Patreon-account het volgende: Feige wil dat vanaf nu het merendeel van de superhelden in het MCU door vrouwen en/of acteurs van kleur gespeeld wordt.

Star Wars en Disney

Overigens meldde diezelfde leaker hetzelfde over Star Wars, dus het lijkt erop dat Disney in de volledige breedte diversiteit en inclusiviteit op de agenda heeft gezet. Althans, als Richtman daadwerkelijk dit nieuws van interne bronnen heeft vernomen en niet uit zijn nek lult. Het blijven vermeende leaks, dus neem dit soort nieuws vooral met een korrel zout. Het is immers nieuws dat relatief voor de hand ligt. Makkelijk scoren dus.

Maar is het wel een leak? We zien het immers zelf al gebeuren. Hoe dan ook is Marvel al bezig met een grote stap in de goede richting. Scarlett Johansson speelt de hoofdrol in Black Widow, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings heeft een Aziatische achtergrond en Angelina Jolie en Salma Hayek staan dit jaar bovenaan de posters van Eternals.

Disney+ zet eerste stappen al

En vergeet Disney+ niet. Daar komt Marvel Studios met series die net zo belangrijk zijn als de films, met grotendeels vrouwelijke superhelden in de hoofdrol. Denk aan She-Hulk, Ironheart en Ms. Marvel. Ook Hawkeye geeft zijn stokje over aan een vrouw: Kate Bishop.

Het is dus maar de vraag of we het überhaupt nog over toekomstplannen en leaks moeten hebben. Alles wijst erop dat Marvel Studios allang begonnen is aan de diversere en inclusieve toekomst van zijn superhelden-wereld.

CBDaniel Richtman @ Patreon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.