Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Marvel Studios baas stelt bezorgde fans gerust

Alsof meerdere superheldenfilms per jaar al niet genoeg was, wordt het Marvel Cinematic Universe (MCU) er de komende jaren nog omvangrijker op. Marvel Studios komt namelijk met een barraage aan series voor Disney+. Shows die stuk voor stuk net zo belangrijk zijn als de films, en zelfs de basis leggen voor toekomstige films. Wordt het niet wat te veel?

Dus geen Daredevil of Luke Cage, de Netflix Originals, die duidelijk ondergeschikt waren aan de films. Phase 4 van het MCU gaat zich zowel op het witte doek als op Disney+ voltrekken, te beginnen met het nu al geprezen WandaVision.

Marvel Studios’ Kevin Feige

Goed nieuws voor de fans, zou je denken. Toch maken veel diehard fans zich juist zorgen. Is Marvel Studios baas Kevin Feige niet overmoedig geworden door het succes? Meer is immers niet altijd beter, met als risico dat de kwaliteit van de series en films het slachtoffer wordt. En worden fans zo niet juist Marvel-moe?

Terechte vragen, want Disney en Marvel Studios nemen met deze ambitieuze strategie zeker een risico. Toch is Marvel Studios baas Kevin Feige, de architect achter het MCU, van mening dat fans zich echt geen zorgen hoeven te maken. Tegenover magazine Deadline nam Feige deze week die zorgen juist weg.

MCU Kevin Feige. Marvel Star Wars
Kevin Feige (Afbeelding: EPA/ETIENNE LAURENT)

Zorgt Disney+ voor overkill?

Deadline legde hem de volgnde vraagstuk voor: Ja, een Disney+-abonnement wordt een must-have voor fans, maar waarom zouden diezelfde fans nog naar de bioscoop gaan als ze al gratis op Disney+ hun favoriete superhelden in actie kunnen zien in de nieuwe series?

“Nou, ten eerste is het niet gratis. En het is niet anders dan de zorgen die ik in mijn eerste jaren bij Marvel heb gehad. Omdat de Marvel-filmrechten verdeeld waren over meerdere studio’s, zouden er meerdere Marvel-films per jaar zijn. Er was een jaar dat er alleen al drie waren in één zomer”, aldus Feige. “De vraag was: ‘Ho, kan dit wel zo doorgaan? Hoe gaat dit overleven?’ En mijn antwoord toen, toen ik nog nergens controle over had, was: ‘Zolang ze maar verschillend genoeg zijn, zolang ze uniek zijn, personages soms elders kunnen opduiken en het Marvel-logo op de voorkant staat, komt het goed.’

Tachtig jaar aan ervaring

Daarom maakt Feige zich ook geen zorgen over de shows die naar Disney+ komen: “Als het unieke en interessante verhalen zijn, dan gaat dat niet uit out of fashion.” Een goed punt. WandaVision is bijvoorbeeld een sitcom, een compleet ander genre dan Avengers: Endgame. Zo concureert de show eerder met sitcoms dan met blockbusters vol actie.

“Iets interessants en unieks vinden om thuis te bekijken en uiteindelijk weer terug te keren naar de bioscoop, is hoe we ontsnappen, hoe we leren en hoe we groeien. Het is onze taak als verhalenvertellers om dat format te gebruiken en interessante, andere verhalen te vertellen die gebaseerd zijn op 80 jaar aan verbazingwekkende verhalende fictie van de Marvel-strips en die alle verschillende genres kunnen aanboren, ” aldus Feige. “Een zwart-wit sitcom van een half uur als WandaVision is heel anders dan alles wat we eerder hebben gedaan. Er zitten toevallig twee Avengers in en er zit een Marvel-logo op, maar is volledig uniek en dat is waar we aan hebben gewerkt voor Disney + en Phase 4-titels.”

Voordeel van de twijfel

Kevin Feige heeft dus het vertrouwen dat Marvel Studios na vele decennia aan verhalen de ervaring heeft om de breedte in te gaan. Op een manier die ervoor zorgt dat de shows niet als meer van hetzelfde aanvoelen, maar juist iets nieuws toevoegen aan het omvangrijke MCU. De beste man heeft het track record, dus het voordeel van de twijfel verdient hij zeker. Maar of Marvel Studios er echt in blijft slagen om fans te verrassen gaan we de komende jaren pas ontdekken. En ach, anders hebben we altijd de bioscoopfilms nog.

✨Check: Disney verrast fans met vijf nieuwe Marvel-series voor Disney+

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.