Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Marvel introduceert eerste homoseksuele superheld (en zijn gezin)

Eternals gaat op meerdere manieren een bijzondere film worden. Marvel laat in de film zijn eerste homoseksuele koppel hun debuut maken, met de superheld Phastos en zijn man.

Marvel-fans moeten deze maanden bij de les blijven. Na Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings en Black Widow draait nu ook Venom: Let There Be Carnage in de bioscopen. Daar blijft het niet bij. Over een maandje komt het ambitieuze Eternals uit, van Oscarwinnares Chloé Zhao (Nomadland).

Eternals: Marvel gaat los

Vervolgens komt ook nog Spider-Man: No Way Home eraan. Maar goed, eerst nog Eternals dus. Op 3 november, om precies te zijn. Die film heeft naast zijn ambitieuze schaal en de introductie van een groep onsterfelijke superhelden nog iets voor op de hierboven genoemde Marvel-blockbusters.

Eternals onderscheidt zich namelijk door de meest inclusieve Marvel Cinematic Universe-titel tot nu toe te worden. Dat blijkt maar weer eens uit een dit weekend uitgebrachte teaser-trailer.

Homoseksuele superheld

Daarin wordt de superheld Phastos geïntroduceerd, gespeeld door Brian Tyree Henry.

Hij staat naast zijn man, gespeeld door Haaz Sleiman. Het getrouwde koppel wordt vervolgens vergezeld door hun zoon, die helemaal hyped is om de superhelden Sersi (Gemma Chan) en Ikaris (Richard Madden) te ontmoeten. “Pap, ik zag hem op tv laserstralen afvuren, met een cape!”, waarop Madden’s Ikaris antwoordt: “Ik draag geen cape.”

Voor Marvel Studios is het een first. In 2019 kondigde studiobaas Kevin Feige het eerste echte openlijke LGBTQ-personage van het MCU aan: Valkyrie, gespeeld door Tessa Thompson. Later bleek dat slechts de eerste aankondiging te zijn. De daadwerkelijke primeur op het witte doek gaat dus naar Eternals en Phastos. Thompson zien we pas weer terug in Thor: Love and Thunder, in 2022.

Trotse acteur

De naam van de man van Phastos is onbekend, maar de acteur die hem speelt heeft tegenover CBR wel het een en ander over de rol verklapt:

“Het is mijn eerste Marvel-film, dus natuurlijk ben ik enthousiast. Ik heb het gevoel dat je zo trots zult zijn’, aldus Sleiman. “Wat Marvel heeft kunnen bereiken, ik ben zo trots op hen omdat ze het op een zeer doordachte manier hebben benaderd, en Phastos is een van de grootste superhelden in de film. Ik ben zijn man, een architect; we hebben een kind. Ook al zou ik wel willen dat ik de superheld was, want wanneer zullen we een Arabische moslim openlijk homoseksuele acteur een superheld zien spelen? Ik kan niet wachten om het te zien.”

Emotionele kus

Sleiman voegde eraan toe dat het paar ook een bijzondere kus deelt in de film: “Het is een mooie, zeer ontroerende kus. Iedereen huilde op de set, … Voor mij is het heel belangrijk om te laten zien hoe liefdevol en mooi een homofamilie kan zijn. Brian Tyree Henry is zo’n geweldige acteur en bracht zoveel schoonheid in deze rol, en op een gegeven moment zag ik een kind in zijn ogen, en ik denk dat het belangrijk is dat de wereld eraan herinnerd wordt dat wij in de queergemeenschap allemaal kinderen waren. We vergeten dat omdat we altijd worden afgeschilderd als seksueel of rebels. We vergeten op dat menselijke niveau de verbinding te zoeken.”

Marvel introduceert eerste openlijk homoseksuele superheld in trailer
Phastos in de comics (Afbeelding: Marvel Studios)

Normalisering

Voor fans is het in ieder geval al fantastisch nieuws. Marvel heeft meermaals geprobeerd om queer personages in zijn films te stoppen, maar vaak was het veel te subtiel, vluchtig of halfslachtig. Phastos is openlijk homoseksueel. Het is simpelweg wie hij is, zonder dat er gek over gedaan wordt, zoals Feige benadrukte tegenover Good Morning America: “Hij is getrouwd. Hij heeft een gezin. En dat is gewoon wie hij is.” Geen bijzondere uitzondering, geen taboe, maar een normale achtergrond voor een bijzondere superheld.

Dat is wat films nodig hebben, het normaliseren van homoseksualiteit. Maar nu China een steeds grotere en belangrijkere afzetmarkt voor Hollywood wordt, durven steeds minder studio’s het aan LFBTQ-personages in hun films te stoppen. Voor je het weet weigert de Chinese overheid je film toe te laten. Het zou niet de eerste keer zijn dat personages uit een film worden geknipt voor de Chinese lancering. Dat zal bij Eternals lastig worden doordat het niet een subtiele onderlaag of overbodige scène is, en dat is maar goed ook.

Op naar 3 november!

Valkyrie eerste van meerdere LGBTQ-superhelden in Marvel Phase 4

CBR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.