Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 4 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De briljante referentie naar oorlogsfilm 1917 in Sex Education 3

Zowel de oorlogsfilm 1917 als de populaire Netfix-serie Sex Education gaat over tieners, zij het in een iets andere setting. Tot zover de overeenkomsten, toch? Nou, op die ene briljante referentie in seizoen 3 na dan.

De hoofdpersonen in dit heerlijke staaltje meta-popcultuur zijn George MacKay, die korporaal William Schofield speelt in 1917 en Asa Butterfield, die Otis Milburn speelt in Sex Education.

Sex Education vs. 1917

In 2019 gaf regisseur Sam Mendes met 1917 een nieuwe dimensie aan het genre oorlogsfilm. Jonge hoofdpersonen met angst in plaats van gewetenloze oorlogshelden, en vooral een vernieuwende manier van filmen. De Amerikaans-Britse film is zo opgenomen dat het lijkt alsof alles in één shot is gefilmd. Bekijk hier hoe dat is gedaan.

Minstens even vernieuwend is de serie Sex Education, waarvan het eerste seizoen tevens in 2019 uitkwam. De serie over de seksuele ontwikkeling van tieners op een middelbare school is even vermakelijk als leerzaam voor zowel volwassenen als jongeren. Taboes worden doorbroken zonder dat je het doorhebt, alle vormen van genderidentiteit en seksualiteit worden genormaliseerd, nerds zijn de helden van de school.

Tieners en hun sores

Weinig overeenkomsten, dus. Maar tieners hebben nou eenmaal hun sores, of dat nou in een oorlog is of op school. Waar korporaal William Schofield in 1917 zijn eigen weg kiest in het slagveld van de Eerste Wereldoorlog, baant Otis Milburn zich in Sex Education 3 met Ruby in het achterhoofd een weg over het sportveld van Moordale Secondary School. In beide gevallen gaat dat met vallen en opstaan.

De referentie is perfect synchroon in beeld gebracht door ons favoriete Instagram-account The Films Zone.

De oorlogsfilm is nu te zien op Netflix

Voor de ultieme ervaring had je 1917 eigenlijk in de bioscoop moeten zien. Ben je daar destijds om wat voor redenen dan ook niet aan toegekomen? Weet dan dat de oorlogsfilm net als Sex Education nu is te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.