Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe oorlogsfilm 1917 is gefilmd om als één shot over te komen

Het geniale 1917 gaat zeer waarschijnlijk Oscars harken tijdens de Academy Awards en dat heeft zowel te maken met het camerawerk van Roger Deakins als het verhaal van Sam Mendes. Nieuwe beelden achter de schermen laten zien hoe de oorlogsfilm is gefilmd alsof het om één shot gaat.

Als je niet beter zou weten, denk je dat 1917 in één take is opgenomen. Dit is niet het geval, al is de film wel zo gemonteerd. Het langste shot is iets langer dan 6 minuten en dat is al extreem lang voor de filmwereld. Props voor cameralegende Roger Deakins.

Tien Oscar-nominaties

Maar 1917 is meer dan alleen het briljante camerawerk en dat ene shot. Tien Oscar-nominaties sleepte de film binnen; Beste Film, Beste Originele Muziek, Beste Regisseur, Beste Originele Scenario, Beste Camerawerk, Beste Geluid, Beste Visuele Effecten, Beste Production Design, Beste Geluidseffecten en Beste Make-up & Haar.

Zo werd 1917 gefilmd om als één shot over te komen

Voor twee Oscars durven wij onze handen in het vuur te steken. Die voor Beste Camerawerk en Beste Visuele Effecten gaan naar 1917, dat kan niet anders. In de onderstaande video zie je hoe het verhaal is gefilmd om te doen overkomen dat de hele film uit één shot bestaat. Roger Deakins geeft tekst en uitleg. Daaronder zie je een video met nog eens extra prachtige beelden achter de schermen.

Mocht je 1917 nog niet hebben gezien in de bioscoop, dan nog even wat duiding. Het is een oorlogsdrama over twee Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog een onmogelijke missie krijgen: kilometers door niemandsland trekken om een ander bataljon te waarschuwen. Dat bataljon dreigt in een Duitse hinderlaag te lopen, waardoor honderden levens op het spel staan. Wat volgt is een meeslepende film over twee jonge en doodsbange soldaten die niet meer over hun eigen lot beschikken. De film kwam veel in het nieuws omdat er is gefilmd om te doen overkomen dat alles in één shot is opgenomen. Maar minstens even indrukwekkend is het verhaal. Must-see!

? Check ook: De Oscars zijn weer ‘zo wit’ dat de hashtag #OscarsSoWhite is afgestoft

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.