Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 14 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

De Oscars zijn weer ‘zo wit’ dat de hashtag #OscarsSoWhite is afgestoft

De hashtag #OscarsSoWhite was trending na de bekendmaking van de Oscar-nominaties. Internet gaat los omdat de Oscars weer te wit zijn. Wat is er toch zo moeilijk aan diversiteit?

Nadat er twee jaar op rij alleen blanke acteurs waren genomineerd voor een Oscar, werd in 2016 werd een maatregel in het leven geroepen voor meer diversiteit tijdens de Academy Awards. Reginald Hudlin, Gregory Nava en Jennifer Yuh Nelson traden toe aan het 51-koppige bestuur. De afgelopen jaren waren de Oscars inderdaad wat diverser, maar in 2020 gaan we weer terig in de tijd.

Zijn de Oscars te wit?

Of de Oscars te wit zijn blijft natuurlijk altijd een mening. Een quotum is het laatste wat je wilt en het ene jaar is het andere niet. Maar je kunt er niet omheen dat de Academy Awards 2020 niet bol gaan staan van de diversiteit. Die blijft beperkt tot Parasite-regisseur Bong Joon-ho (genomineerd voor beste regisseur), Harriet-actrice Cynthia Erivo (beste vrouwelijke hoofdrol) en Pain and Glory-acteur Antonio Banderas (beste mannelijke hoofdrol). Waar is Awkwafina (The Farewell)? Waar zijn Jennifer Lopez (Hustlers) en Lupita Nyong’o (Harriet). Waar is Eddie Murphy (Dolemite Is My Name)? Daar komt nog eens bij dat er alleen maar mannen zijn genomineerd als ‘beste regisseur’.

Awkwafina, oscars, te wit, #OscarsSoWhite, academy awards, diversiteit
Awkwafina poseert met een Golden Globe Award voor haar rol in The Farewell (Afbeelding: AFP / Frederic J. Brown)

Terug in de tijd met #OscarsSoWhite

Je kunt ervan vinden wat je wilt, daar ben je vrij in, maar met zo’n nominatielijst voor de Oscars kun je er vergif op innemen dat het internet losgaat. En daarmee gaan we terug in de tijd, want de hashtag #OscarsSoWhite werd weer uit de kast gehaald en afgestoft. Of net als in 2016 acteurs en regisseurs weigeren de Oscar-uitreiking bij te wonen, gaan we zien. Op social media is de toon in ieder geval gezet.

Poll: wat is jouw mening?

Blundert The Academy of Motion Picture Arts and Sciences met zo weinig diversiteit tijdens de Oscars 2020? Geef jouw mening in de poll.

? Check ook: 10 veelbelovende films die in 2020 in de bioscoop verschijnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Oscars zijn weer ‘zo wit’ dat de hashtag #OscarsSoWhite is afgestoft
Sluiten