Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 13 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

LEGO gaat fans rijk maken met 18+ sets en dit is je laatste kans

LEGO maakte afgelopen week een fan rijk door zijn set op zeer exclusieve wijze uit te brengen. De volgende kanshebbers staan nu al op de stoep, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Het bedrijf lanceerde afgelopen week een vijftal zeer exclusieve nieuwe sets voor volwassenen. Het slechte nieuws: je bent grotendeels al te laat, want drie van de vijf sets zijn al uitverkocht. Gelukkig is er ook goed nieuws: je kunt nu al stemmen op de volgende sets.

BrickLink Designer Program: zo werkt het

De volgende BrickLink Designer Program-serie staat namelijk voor de deur. Het in 2019 door LEGO overgenomen platform organiseert speciale crowdfunding-acties voor door fans ontworpen sets.

De fabrikant kondigt continu nieuwe bouwwedstrijden aan. Consumenten kunnen vervolgens hun zelfbedachte sets insturen, waar andere fans dan weer op kunnen stemmen. LEGO selecteert vervolgens steeds een vijftal winnaars, die na wat tweaks ook daadwerkelijk als set uitgebracht gaan worden.

Dat klinkt als LEGO IDEAS, een ander platform van de Deense fabrikant, maar vanaf dat punt is de werkwijze van BrickLink anders. Waar IDEAS-sets in de LEGO Store verschijnen en langere tijd beschikbaar blijven, moeten de winnaars van BrickLink Designer Programs het hebben van crowdfunding en zeer beperkte oplages. Gelukkig hebben de winnaars er continu eerder last van dat er niet genoeg modellen geproduceerd kunnen worden dan dat ze het minimale aantal bestellingen niet aan weten te tikken.

Eenmalige beperkte oplage

In het geval van de meest recente serie produceerde LEGO maximaal 30.000 exemplaren per model, waar de winnaars eerder het met een oplage van 10.000 exemplaren moesten doen. In het geval van bijvoorbeeld dit kasteel waren alle 30.000 exemplaren al binnen een paar uur uitverkocht. Oftewel: een set die flink in waarde zal stijgen op de tweedehandsmarkt.

Daarmee is de door een fan ontworpen set simpelweg op, voor altijd. Een eenmalige productie. Als verzamelaar moet je er dus bovenop zitten, waar je bij IDEAS en reguliere LEGO-sets vaak gerust een jaartje kunt wachten tot je een set bestelt.

Je laatste kans: stemmen op Series 4

We helpen je een handje met op de bal zitten door je continu op de hoogte te houden. Je hebt nog tot 16 februari om op kandidaten voor BrickLink Designer Program Series 4 te stemmen. Er zitten weer pareltjes tussen, van een schitterend sushi-restaurant tot een imposant piraten-eiland. Alle sets die je in dit artikel ziet zitten op dit moment nog in de race.

Na 16 februari kiest LEGO vijf winnaars uit. Het aantal stemmen neemt het bedrijf mee als input, maar het zijn dus niet per se de designs met de meeste stemmen die winnen. Vervolgens worden op 18 maart de vijf winnaars van Series 4 onthuld.

LEGO komt in actie

Dan begint het grote wachten: LEGO gaat dan samenwerken met de ontwerpers om de ontwerpen voor te bereiden op productie, zodat jij de kwaliteit krijgt die je van LEGO-sets gewend bent.

Vervolgens kun je pas in februari 2025 de vijf winnende sets gaan voorbestellen, met als LEGO weer slechts 30.000 exemplaren per model gaat produceren weer slechts een paar uur om toe te slaan voor het te laat is. Juli 2025 worden de sets pas opgestuurd naar jou, de consument.

Pas op: Series lopen tegelijkertijd

Gelukkig hebben we het dan dus over BrickLink Designer Program Series 4. De sets die afgelopen week besteld konden worden waren het resultaat van Series 1. Oftewel: Series 2 en Series 4 zijn op dit moment ook bezig.

Pak de agenda er maar bij: de eerstvolgende kans om sets te bestellen zal plaatsvinden in juni dit jaar, voor Series 2. Deze sets kun je dan gaan scoren. De crowdfunding voor Series 3 staat op de planning voor oktober dit jaar, en dan kun je deze sets scoren. We houden je uiteraard op de hoogte, dus houd Manners.nl goed in de gaten!

Nog even een overzicht:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.