Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 7 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

LEGO ontketent hype met tijdelijke zeldzame 18+ sets

Je kunt vanaf deze week vijf zeer exclusieve LEGO-sets voor volwassenen bestellen. Maar pas op: scalpers liggen op de loer.

De meeste nieuwe LEGO-sets voor volwassenen blijven minstens een jaar beschikbaar. Daardoor hoef je zelden overhaast de portemonnee te trekken of kun je zelfs nog even sparen.

LEGO BrickLink Designer Program

Helaas gaat dat niet op voor de vijf exclusieve sets in dit artikel. Die zijn namelijk het resultaat van het BrickLink Designer Program, een door LEGO georganiseerde bouwwedstrijd waar vijf winnende ontwerpen uit voort zijn gekomen.

Onlangs deelden we al de toffe door fans ontworpen sets, maar nu kun je ze tijdelijk ook echt aanschaffen. Sterker nog, LEGO heeft net zoals bij IDEAS-sets ook de designs hier en daar ietwat aangepast, met nog degelijkere offici├źle sets als resultaat.

Vanaf woensdag 7 februari om 07:00 zijn de vijf sets voor te bestellen tijdens een crowdfundig-ronde. Alle sets die meer dan drieduizend keer besteld worden gaan daadwerkelijk in productie. Afgaande op de vorige rondes gaat dat gelukkig met gemak gelden voor elk model.

Pas op! Beperkte oplage

Sterker nog, daar zit ook het gevaar in voor fans. LEGO gaat maximaal en eenmalig 30.000 exemplaren van elke set produceren. Op is op. Dus als er al 30.000 fans jou voorgingen met voorbestellen, dan heb je simpelweg pech.

Gelukkig zijn dat al veel meer exemplaren dan voorheen. In de vorige rondes van het BrickLink Designer Program ging het om 10.000 exemplaren. Aanvankelijk zou LEGO er dit keer 20.000 produceren, maar daar wordt dus nog eens een flinke schep bovenop gedaan.

Dat is ook flink cashen voor de amateurontwerpers. Die krijgen namelijk vijf procent. Oftewel: de ontwerpers van de grotere sets die echt 30.000 keer over de digitale toonbank gaan vliegen kunnen op maar liefst vijf ton rekenen, leert een snelle rekensom ons.

Scalpers afschrikken

Hopelijk schrikt de grotere oplage ook scalpers af. Voorgaande BrickLink-sets zijn door de beperkte oplages in waarde verdubbeld, waardoor de exclusieve sets ook bijzonder interessant worden voor pretbedervers die enkel en alleen snel geld willen verdienen.

Zorg dus dat je er op tijd bij bent aankomende woensdag. Door het artikel heen heb je al de gloednieuwe sets kunnen bewonderen. Hieronder hebben we de relevante links voor je op een rijtje gezet:

Of scoor een toffe set waarvoor je niet hoeft te haasten. Februari heeft namelijk een aantal zeer interessante LEGO-sets voor volwassenen met zich meegebracht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.