Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Videoland en Netflix overvallen Apple met beide een nieuwe film

Zowel Videoland als Netflix hebben in dezelfde week een film aangekondigd over de Apple Store-gijzeling van begin 2022. Gemiste kans van Apple TV+ natuurlijk!

Eind vorig jaar kwam Het Gouden Uur naar Netflix, een ijzersterke thriller van de NPO met Nasrdin Dchar in de hoofdrol. Dat smaakt blijkbaar naar meer, want de streamingdienst heeft nu de regisseur en scenarist achter die serie, Bobby Boermans en Simon de Waal, ingeschakeld voor een speelfilm.

Netflix-film over Apple Store-gijzeling

En wat voor één: het gouden duo gaat een film maken over de Apple Store-gijzeling van twee jaar geleden, in Amsterdam. Bekend terrein voor de Waal; hij is zelf rechercheur bij de Amsterdamse politie geweest.

Netflix en Videoland overvallen Apple mety beide een nieuwe film
Het absurde gijzeldrama in de Apple Store in Amsterdam (Afbeelding: ANP)

We hebben allemaal de beelden gezien. Op 22 februari werden de straten rondom de Apple Store volledig afgezet, met in het midden een mysterieus bezorgbusje van de Albert Heijn. Later bleek dat de dader dat busje had gebruikt om naar de Apple Store te rijden, waar hij een klant gijzelde en 200 miljoen aan crypto eiste. We konden de gehele gijzeling op haast morbide wijze op de voet volgen, dankzij de uiterst dubieuze rol van juicekanalen.

Apple Store gijzeling Videoland Netflix 2.jpg
(Afbeelding: AT5 / Videoland)

Genoeg aanknopingspunten dus om een bloedstollende thriller op poten te zetten, wat Netflix ook exact gaat doen. De film zal gaan wisselen tussen verschillende perspectieven, van zowel de politie en de gijzelaars als de dader zelf.

Met deze film streven we naar een verhaal dat zowel oprecht als meeslepend is, en dat het publiek een realistisch beeld geeft van de ervaringen van de betrokkenen tijdens de vijf uur durende gijzeling,” aldus Bobby Boermans.

Videoland troeft Netflix af

De film komt pas in 2025 uit, maar in de tussentijd zit de concurrentie niet stil. In dezelfde week dat Netflix dit nieuws naar buiten bracht heeft Videoland namelijk ook een true crime-documentaire over dezelfde gijzelingszaak aangekondigd. En daar hoef je niet eeuwig op te wachten.

De Gijzeling in de Apple Store staat namelijk vanaf 22 februari op de streamingdienst. Precies: de ‘jubileumdatum’ van de gijzeling. Geen Videoland-abbo? Dan kun je diezelfde dag ook de documentaire op AT5 checken, om 20:00. Ook Boermans zit trouwens niet stil: in april komt zijn nieuwe oorlogsfilm uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.