Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s nieuwe X-Men-set onder vuur om absurde prijs per steentje

Maak kennis met de gloednieuwe X-Jet-set van LEGO en Marvel. Een set die een hoop losmaakt onder fans, en niet op de goede manier.

Door de overname van Fox heeft Marvel Studios eindelijk weer de filmrechten voor de X-Men in handen. Behalve een grote rol voor Wolverine in de aankomende Deadpool-film hebben we daar echter nog weinig van teruggezien.

LEGO Super Heroes 76281 X-Men X-Jet

In de tussentijd springt LEGO wel bovenop de franchise. Onlangs werd de iconische klauw van Wolverine al vereeuwigd als een set voor volwassenen. Nu komt daar nog een iconisch element uit de X-Men-franchise bij: de X-Jet, het voertuig waarin de mutanten rondvliegen in de animatieserie X-Men ’97.

LEGO Super Heroes 76281 X-Men X-Jet Marvel boos
(Afbeelding: LEGO)

De gloednieuwe set bestaat uit 359 steentjes, is 30 centimeter lang en komt gepaard met minifiguurtjes van Cyclops, Rogue, Magneto en Wolverine. Het vliegtuig zelf heeft een dubbele cockpit, dus al je X-Men kunnen tegelijkertijd op missie gaan.

Fans zijn niet blij

Al met al is LEGO Super Heroes 76281 X-Men X-Jet een toffe set, die vanaf nu beschikbaar is in de LEGO Store. Toch zijn LEGO-verzamelaars en Marvel-fans allesbehalve blij. Dat ligt niet eens aan de X-Jet zelf, maar aan het prijskaartje dat eraan hangt.

LEGO was altijd al prijzig speelgoed, maar zeker sinds de prijsverhogingen tijdens de pandemie lijken de Denen soms uit de bocht te vliegen. Dat voel je als fan met name bij de gelicenseerde sets. Dat Disney een cut van dit soort sets krijgt is logisch, maar in het geval van de X-Jet gaat het resulterende prijskaartje van 84,99 euro voor zo weinig steentjes veel fans te ver.

LEGO Super Heroes 76281 X-Men X-Jet Marvel boos
(Afbeelding: LEGO)

Op de LEGO-subreddit ging men direct na de aankondiging los: “Hoe is dit ooit er doorheen gekomen?! Zelfs 50 euro zou al prijzig zijn!”

“Deze set zou nooit zoveel moeten kosten, ongeacht de waarde van oudere, vergelijkbare sets, dit is gewoon afzetterij. Dit is een schaamteloze greep naar het geld en de verzamelaars de schuld proberen te geven is gewoon krankzinnig,” aldus een andere reaguurder.

Absurde prijs per steentje

Andere Redditors wijzen erop dat vrijwel alles in het leven de afgelopen jaren rap duurder is geworden, maar zelfs in die context springt de X-Jet eruit. De set komt neer op zo’n 23 cent per steentje, waar het platform BrickInsights ons leert dat het gemiddelde de afgelopen jaren per set rond de 10 tot 12 cent per steentje lag.

Dat de Marvel-licentie een premium toevoegt begrijpen we nog wel, maar bijna een verdubbeling? Dat gaat veel fans te ver, zo blijkt uit reacties op meerdere sociale media.

Uitzondering?

Hopelijk is LEGO Super Heroes 76281 X-Men X-Jet een uitzondering. Bij de meeste begin dit jaar gelanceerde LEGO-sets was de prijs per steentje een stuk redelijker, vooral als je naar de Creator-sets kijkt.

Dan maar even nog geen X-Men. Ook een goede tip: check ook andere webshops voor je een nieuwe set aanschaft. De X-Jet is bijvorbeeld bij de webshop MisterBricks al een stuk goedkoper dan bij LEGO zelf.

🌟We hebben in dit artikel de tofste nieuwe LEGO-sets van januari 2024 voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.