Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO brengt favoriete set uit je jeugd terug in nieuw jasje

Maak kennis met Eldorado Fortress, een gloednieuwe versie van een iconische LEGO Pirates-set uit de jaren tachtig.

Nostalgie is een krachtig commercieel wapenfeit. Niet voor niks recyclet Hollywood continu oude films. Een nieuw hoofdstuk voor Star Wars, een hoop (on)nodige reboots van films uit je jeugd. Disney heeft op het moment van schrijven maar liefst veertien (!) live-action remakes van klassiekers op de planning staan.

LEGO speelt in op nostalgie

Zelden weten de nieuwe iteraties in de buurt te komen van het origineel, maar dat mag de pret voor de studio’s niet drukken: jij hebt toch al een ticket gekocht. Want, tja, nostalgie. Kassa!

Wat is er nostalgischer dan het speelgoed uit je jeugd? Daar speelt LEGO gretig op in. Het Deense bedrijf zet al jaren indrukwekkende groeicijfers neer door steeds meer sets voor volwassenen uit te brengen. Die hebben immers meer budget dan kinderen, die het van hun zakgeld moeten hebben. Vroeger kon je enkel verlekkerd voor het Intertoys-schap staan, nu kun je de sets waarschijnlijk echt kopen.

LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress

Met de Icons-lijn gaat LEGO nog een stap verder. Het bedrijf brengt nu ook regelmatig oudere, iconische sets terug, in een nieuw jasje. Een kleine facelift, maar nog steeds herkenbaar, inclusief een retro-vormgeving voor de doos. Een kunstwerkje an sich. Vorig jaar bracht het merk al het ronduit iconische kasteel uit 1984 terug, in de vorm van een peperdure doch absoluut geweldige set.

Nu is de volgende set aan de beurt, en hoe! Maak kennis met LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress. Eindelijk komt één van de tofste thema’s uit je jeugd terug: piraten! Met 2509 stentjes bouw je een moderne versie van LEGO 6276 Eldorado Fortress, een set uit 1989. Een fort met verschillende kamers, een gevangenis, geheime plekjes en natuurlijk een grote schat waar de piraten het op gemunt hebben. Ook bouw je, uiteraard, een piratenschip.

LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress
🏴‍☠️ (Afbeelding: LEGO)
LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress
🏴‍☠️ Je kunt delen los neerzetten en voor verschillende opstellingen kiezen (Afbeelding: LEGO)

Meer, meer, meer

Een schip dat ook een stuk groter is dan in 1989. Dat geldt eigenlijk voor de complete set: de basis bestaat dit keer uit stenen in plaats van een baseplate, elementen zijn uitgebreid en meer gedetailleerd en je krijgt er een vrachtlading aan accessoires voor de acht inbegrepen minifiguurtjes bij. Van musketten en zwaarden tot gevangenissleutels en een ganzenveer. Kleine onderdeeltjes die in de jaren tachtig in de meeste gevallen nog niet eens bestonden.

Is er dan ook slecht nieuws? Ligt eraan. Kijk, we weten niet hoe het met jou zit, maar voor ons was Captain Redbeard een minifiguurtje dat tot de verbeelding sprak. Pure nostalgie, anno 2023. In deze moderne versie van Eldorado Fortress nemen de keizerlijke soldaten het echter op tegen een nieuwe vrouwelijke piraat. Een toffe twist, maar er zullen ongetwijfeld puristen zijn die daar meer aanstoot aan nemen dan nodig is. Het is speelgoed, mensen.

LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress
🏴‍☠️ Oud versus nieuw (Afbeelding: LEGO)

Prijskaartje en releasedatum

Ook is het prijskaartje iets pittiger dan in 1989. Waar je toen omgerekend zo’n 117 euro voor het fort betaalde, kost LEGO Icons 10320 Eldorado Fortress 214,99 euro. Maar dan heb je ook een veel grotere set. Plus: nu heb je er, zo hoopt LEGO, wél geld voor. Gelukkig heb je nog even om je spaarrekening leeg te trekken: Eldorado Fortress is vanaf 7 juli beschikbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.