Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Accountdelers, opgelet: HBO Max gaat stilletjes Netflix achterna

Deel je een HBO Max-account met vrienden, collega’s of familie? Dan hebben we slecht nieuws voor je, want de streamingdienst is stilletjes Netflix achterna aan het gaan.

Ooit tweette het officiële Netflix-account de ondertussen pijnlijke woorden “Love is sharing a password.” Dat is ook wat we massaal sinds de introductie van de streamingdienst in 2013 hebben gedaan. Je broertje, je ouders, je collega: niet je account delen was praktisch een domme financiële keuze, zeker naar gelang de tarieven van de dienst omhoog schoten.

Netflix zet controversiële stap

Tot vorig jaar de haast vanzelfsprekende astronomische groei van Netflix opeens begon te stokken. Aandeelhouders werden opeens wakker en verwachtten een oorlogsplan van het bedrijf. Die kregen ze: na jaren aan geruchten en kleinschalige tests kondigde Netflix aan dat het accountdelers aan ging pakken. Sinds afgelopen maand krijgen ook Nederlandse abonnees een waarschuwing als ze niet op hun geregistreerde thuisadres streamen. De boodschap is luid en duidelijk: ‘Sluit je eigen abonnement af!’

Zorgt dat voor een massale leegloop? Dat is misschien een prettige gedachte, maar de praktijk ziet er anders uit. Het bedrijf verdient meer aan één nieuwe abonnee dan aan tig weglopers die toch al nul euro betaalden voor hun gebruik. Netflix verwachtte op basis van tests dat de maatregel initieel voor een flinke klap zou zorgen, maar op de lange termijn zeker zou gaan lonen.

Spy/Master Spionage serie HBO Max
Spy/Master (Afbeelding; HBO)

Verrassende resultaten

Het liep in ieder geval in de Verenigde Staten anders. Sterker nog, uit cijfers van een marktonderzoeksbureau blijkt juist dat de streamingdienst al direct na de introductie van de strenge maatregel enorme groeicijfers neerzette. Concurrenten die initieel slim op de controverse inspeelden, bijvoorbeeld Prime Video, zullen zich nu ongetwijfeld achter de oren krabben.

We schreven onlangs al: ‘Als de hoge piefen en aandeelhouders van Amazon niet te spreken zijn over de cijfers van Prime Video, dan worden er op een heel ander niveau knopen doorgehakt, en zal Amazon ongetwijfeld voor de zak geld in plaats van consistentie kiezen.’ Netflix heeft het spits afgebeten en het risico genomen, en daarmee bewezen dat er een potentiële ‘gratis’ zak geld klaarligt voor elke streamingdienst. Nieuws dat aandeelhouders van Amazon, Warner Bros. Discovery en Disney ongetwijfeld nauwlettend zullen hebben gevolgd.

HBO Max legt basis

Sterker nog, het lijkt al raak te zijn. HBO Max heeft namelijk zijn gebruiksvoorwaarden aangepast. De profielen die je op je HBO Max-account kunt aanmaken noemt het bedrijf ‘geautoriseerde gebruikers’. Dan had het bedrijf het voorheen nog over ‘leden van uw naaste familie of huishouden’. Een definitie waar ook ruimte in zit voor je broertje die op kamers woont.

Je raadt het al: die definitie is nu stilletjes aangepast. In de nieuwe gebruiksvoorwaarden staat nu dat onder geautoriseerde gebruikers enkel leden van het huishouden worden verstaan. Ja, je naaste familie is geschrapt. Daar blijft het helaas niet bij. De wijziging wordt nog concreter: de voorwaarden vermelden nu ook voor het eerst dat HBO Max het aantal actieve apparaten mag gaan beperken.

Kwestie van tijd

Als je ze nog het voordeel van de twijfel gaf tot nu toe, dan kun je daarmee stoppen. De gigant geeft namelijk letterlijk aan dat het aantal actieve apparaten beperkt kan worden om ‘de impact van het delen van accounts buiten huishoudens te beperken’. There you go. Het is nog even afwachten wanneer het bedrijf ook daadwerkelijk accountdelers gaat waarschuwen, maar de juridische basis lijkt al te zijn gelegd. Feest!

Tweakers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.